U ISTRAŽNOM ZATVORU

ODVJETNIK DAMIRA ŠKARE PODNIO KAZNENU PRIJAVU PROTIV ŽRTVE, NOVINARA I UREDNICE PROVJERENOG 'To je zastrašivanje!'

 Srđan Vrančić / CROPIX

Odvjetnik Damira Škare, Krešimir Krsnik, podnio je kaznenu prijavu protiv žene koja tvrdi da ju je Škaro silovao, te protiv novinara i urednice emisije Provjereno koja je objavila tu priču. Prijavu je podnio zbog odavanja tajni iz istrage, javlja Dnevnik.hr.

Njegov odvjetnik Krsnik je ranije pokušao spriječiti emitiranje emisije Provjereno u kojoj je prikazano svjedočenje Škarine žrtve, a koja je ispričala kako ju je on u prostorijama AK Siget silovao. Krsnik tvrdi da je objava toga protivna pravu optuženika, a krši i Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Hrvatsko novinarsko društvo osuđuje podnošenje kaznene prijave protiv novinara i urednice emisije. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kaže da se radi o zastrašivanju, kako novinara, tako i same žrtve.

'Ovo je poruka svim žrtvama ubuduće što se može dogoditi ako odlučite javno progovoriti i što se može dogoditi našim kolegicama i kolegama koji bi se u budućnosti htjeli pozabaviti ovakvim pričama. Mi to najoštrije osuđujemo i ovo je nevjerojatno što se događa u zemlji koja će uskoro preuzeti predsjedanje Europskom unijom. Apsolutno podržavamo kolegice i kolege s Nove TV i o ovom ćemo slučaju, kao i svim drugima u kojima se prijeti i zastrašuje novinare, obavijestiti naše inozemne partnere', rekao je Zovko za Dnevnik.hr i dodao da je takva prijava 'suluda, sumanuta i neprihvatljiva' te da su novinari radili posao koji je u interesu javnosti.

S Nove TV pak poručuju da nisu dobili nikakvu službenu obavijest o kaznenim prijavama, a ističu i da bi praksa kažnjavanja novinara i urednika zbog ovakvih priča u budućnosti mogla dovesti do šutnje u sličnim slučajevima, dok će istraživačko novinarstvo biti ugroženo.

Podsjetimo, danas je vijeće velikogoričkog Županijskog suda produljilo istražni zatvor Damiru Škari.

Ovoga puta Škari je istražni zatvor produljen samo zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a otpala je opasnost od ponavljanja kaznenog djela kao razlog za određivanje istražnog zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 05:44