ČEKA ODLUKU SUDA

ODVJETNIK HDZ-ovca KOJI JE UHIĆEN NA BLEIBURGU 'Da je u pitanju samo on, bio bih optimističan, ali upravo sam saznao što žele austrijske vlasti...'

 
 Robert Fajt / Cropix

Dan D za Anđelka Bosančića, dugopoljskog HDZ-ovca uhićenog zbog visoko podignute desnice tijekom prošlosubotnje komemoracije na Bleiburškom polju, bit će ponedjeljak, 28. svibnja.

Toga će dana, potvrđeno nam je s dvije službene adrese, zajedno s još petoricom hrvatskih državljana i jednim Slovencem biti izveden pred suca u Klagenfurtu koji će odlučivati o njihovu daljnjem ostanku iza rešetaka ili će im omogućiti da okončanje sudskog postupka čekaju na slobodi, ali unutar austrijskih granica. Tamošnje pravosudne vlasti odlučile su očito čekati posljednji trenutak za odluku, jer upravo 28. svibnja istječe 14-dnevni rok, koliko ih se po zakonu maksimalno može držati u pritvoru.

Komplikacije

Bosančićev odvjetnik, dr. Thomas Romauch, rekao je jučer Jutarnjem listu da je slučaj HDZ-ova političara, koji je još od 12. svibnja u istražnom zatvoru, spojen sa slučajevima pet Hrvata i jednog Slovenca koji su počinili slične prekršaje na Beliburgu.

- Evo, upravo sam bio kod njega s prevoditeljicom i moram priznati da bih bio puno optimističniji da je u pitanju samo on. Ovako, austrijske vlasti žele tretirati slučaj gospodina Bosančića i drugih šest optuženika kao jedan, što značajno komplicira i produljuje proceduru. Problem je što od njih žele napraviti primjer, postaviti presedan i poslati poruku za budućnost.

Naš cilj, a ja zastupam samo gospodina Bosančića, nije da se izvuče bez kazne. Ali, mislim da bi realno bilo da dobije uvjetnu kaznu, uz rok kušnje od tri godine, tijekom kojih bi mu bio dopušten ulaz u Austriju i ne bi smio ponoviti djelo.

Izvlačenje iz pritvora

Naravno, to ne znači da ne smije počiniti prometni prekršaj, ali teža djela, posebno ovakve vrste, značila bi aktivaciju kazne. No, to nas tek čeka. Sud ima još 10-ak dana da odluči hoće li ostati u pritvoru, a ja i dalje radim na tome da ga već sada izvučem iz pritvora kako bi to prvo saslušanje pričekao u hotelu.

Drugo, vrlo je važno da se slučaj ne podigne na saveznu razinu, jer bi se tada mogao tretirati kao krimen u rangu ubojstva ili oružane pljačke pa bi maksimalna kazna mogla biti i do 10 godina zatvora - kazao je odvjetnik Romauch.

Uhićenim hrvatskim državljanima u međuvremenu je u pomoć priskočilo naše Ministarstvo vanjskih poslova. To nam je jučer odgovoreno sa Zrinjevca.

- MVEP je sukladno svojim ovlastima hrvatskim državljanima putem Veleposlanstva RH u Austriji pružio sve dostupne informacije i moguću konzularnu pomoć te će je nastaviti pružati. Djelatnik Veleposlanstva u Austriji posjetio je hrvatske državljane, u redovitom smo kontaktu s članovima obitelji te stojimo na raspolaganju za svaku vrstu konzularne pomoći koja im bude potrebna.

U konkretnom slučaju hrvatski državljani dobili su odvjetnike po službenoj dužnosti, na raspolaganju imaju prevoditelje - poručeno nam je iz Službe za odnose s javnošću, uz dodatak da se za sve detaljnije informacije obratimo nadležnim institucijama Republike Austrije.

Što se njih tiče, osim datuma zakazanog ročišta, jučer se ništa više nije moglo doznati kako na sudu u Klagenfurtu, tako ni u Tužiteljstvu. Sam Bosančić je u svojoj obrani kazao da je u Bleiburg doputovao kao izaslanik Općine, koja mu je, kako je sam izjavio, i platila put. U Općini Dugopolje nisu imali namjeru davati pojedinačne izjave nego su složili priopćenje.

Službeni put

“Predstavnici Općine Dugopolje od osnutka do danas svake godine sudjelovali su na komemoraciji žrtvama Bleiburga i križnog puta. Anđelko Bosančić bivši je vijećnik i bivši predsjednik Općinskog vijeća te aktualni predsjednik DVD-a Dugopolje. Zajedno s prethodnim općinskim načelnicima, zamjenicima načelnika i općinskim vijećnicima više puta je bio općinski izaslanik u Bleiburgu.

Predstavnici Općine Dugopolje putovali su jednim osobnim automobilom te je za potrebe putovanja izdan nalog za službeno putovanje”, poručio je načelnik Općine Dugopolje Perica Bosančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:45