PETAR PAVKOVIĆ

Odvjetnik Marije Ratkić: ‘Nije točno da je priznala! Je li članica HDZ-a? Mislim da je, ali to nije bitno‘

- Netočno je da bi ona sudjelovala u ovoj navodnoj zločinačkoj organizaciji radi pribavljanja imovinske koristi, kaže odvjetnik

Marija Ratkić

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Odvjetnik uhićene Marije Ratkić, predsjednice uprave Plinare istočne Slavonije, Petar Pavković, dao je ekskluzivni intervju za N1 u kojem je rekao kako njegva branjenica nije priznala krivnju.

Na pitanje je li Ratkić priznala krivnju rekao je: “Prije nego što odgovorim, htio bih reći kako sam kao njen branitelj u položaju da bih s jedne strane želio zadovoljiti interes javnosti i interes koji branim i njena prava da se brani kako smatra da je najpovoljnije. Ograničit ću se kod odgovora. Nije točno da je Marija Ratkić priznala za što se tereti, to je netočno. Terete je da je pomogla glavnim sudionicima, a ja postavljam pitanje – ako nekome pomažete, valjda biste morali znati da to hoću i da pristajem na to. Marija Ratkić je poznavala i poznaje samo jednu od tih osoba, a to je osoba iz Ine, Damir Škugor. Netočno je da bi ona sudjelovala u ovoj navodnoj zločinačkoj organizaciji radi pribavljanja imovinske koristi.”

O dokazima imovinske koristi na računu rekao je: “Pri ispitivanju je iznosila sve podatke o svojoj imovini, primanjima i uputila je na relevantne isprave. Nikakvu imovinsku korist iz ovoga nije pribavljala.”

Govoreći o motivima da kupuje plin od Ine pa ga prodaje privatnoj tvrtki, naglasio je: “Ne mogu razgovarati o motivima, nego o činjenicama. Ona ga je po kupljenoj cijeni dalje distribuirala. Je li ona time bila nedovoljno poslovna i gledala i interese svoje tvrtke.”

“Ratkić ne sudjeluje u kaznenom djelu. Iz njenog se iskaza izvlači zaključak i ove činjenice su provjerljive. Ništa od ovoga ne pripada imovinskoj koristi, ništa nije priskrbila”, dodao je.

Na pitanje je li to što je prodavala plin od Ine, bila izravna naredba, Pavković je kazao da nema informaciju da bi joj netko diktirao kako će poslovati. “Podatak da je Škugor utjecao ne mogu potvrditi. Ona je imala primarni interes da opskrbljuje dosadašnje korisnike i nikakav drugi, ovisila je o Ini.”

Upitan je li upozoravala na stanje u Plinari, rekao je: “To su mi pitanje već postavljali. Nemam tu informaciju da bi ona upozorila na nešto. Dopuštam da mnoge stvari ne znam s obzirom na tijek istraživanja. Hoće li se o tome nešto pojaviti, ne znam.”

“Podnosila je redovite izvještaje o stanju poslovanja. Mislim da su tromjesečni. Vjerojatno je podnosila te izvještaje županiji, koja je osnivač Plinare. Tu informaciju sam dobio iz razgovora da je redovno izvještavala, a o njihovom sadržaju ne znam. Imao sam malo razgovora s njom, sad ću ići k njoj u zatvor.”

"Ona nije priznala da bi bilo kome pomogla u ovoj kriminalnoj aktivnosti", rekao je njen odvjetnik.

Na pitanje zašto je Ratkić prodavala plin kompaniji koja je na tome ostvarivala ekstremnu dobit, rekao je kako nema odgovor na to pitanje. "Taj podatak ne znam", rekao je.

Novinar je odvjetnika upitao i je li Ratkić podnijela ostavku.

"Ona je s 28. kolovoza podnijela ostavku na mjesto direktorice Plinare, taj akt smo predali istražnom sucu. Očekivao sam da će istražna sutkinja prihvatiti, s obzirom da joj zatvor oređen zbog opasnosti od ponavljanja djela, očekivao sam da će sudac istrage to prihvatiti, rekao je odvjetnik i dodao kako će, kad dobiju odluku o razrješenju, tražiti da ju se pusti iz istražnog zatvora.

Na pitanje može li Ratkić postati svjedok odvjetnik, njezin odvjetnik je rekao kako je to teško odgovoriti, ali prema onome što on zna, ona neće biti svjedok pokajnik, odnosno da ne može imati taj položaj.

"Ona nije sudjelovala u zločinačkom udruženju", rekao je odvjetnik.

Na pitanje je li ona bila svjesna da je sudjelovala u svemu, rekao je kako on ne bi rekao da nije bila svjesna, nego da nije sudjelovala.

Rekao je kako ona na svom računu nema novca i da se neće pojaviti neki skriveni računi na kojem je taj novac. Rekao je i kako on im informaciju da je Ratkić članica HDZ-a, ali da mu ona nije rekla tu informaciju.

"Ona nije imala razloga ništa izbjegavati, rekla je kako jest. Ona u tome nije sudjelovala. Na njenom računu ništa nisu našli", rekao je Pavković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:41