UBOJSTVO ĐUREKOVIĆA

Odvjetnik Nobilo iznio završne riječi na suđenju Perkoviću i Mustaču

 Bruno Konjević / CROPIX

Iznošenjem završnih riječi odvjetnika Ante Nobila danas je na Visokom zemaljskom sudu u Münchenu nastavljeno suđenje bivšim šefovima službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, optuženima za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu.

Perkovićev zagrebački odvjetnik na početku svoga govora prigovorio je sudu da nije uspio pribaviti svu relevantnu dokumentaciju, koja bi omogućila da se valjano sagleda cijela situacija vezana za Đurekovićevo ubojstvo. Naveo je kako je hrvatska otvorila svoje arhive i dostavila sudu, kao i Slovenija, materijale iz arhiva SOA-e. No, s druge strane, tvrdi Nobilo, Njemačka to nije učinila, tako da je obrani bilo onemogućeno, odnosno ograničeno korištenje dosjea njemačke tajne službe BND o Stjepanu Đurekoviću. Također, dodao je, nisu pribavljeni ni dokumenti iz Crne Gore i Beograda, što je sud pokušao učiniti, ali je odbijen.

Umjesto potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja kroz tu dokumentaciju, rekao je Nobilo, tijekom suđenja najveća je pažnja posvećivana svjedocima "kriminalcima", lažnim svjedocima poput Vinka Sindičića i njemu sličnih.

Nobilo je potom detaljno analizirao provedene dokaze temeljem čega je došao do zaključka da su Perković i SDS SR Hrvatske bili uključeni u obradu Stjepana Đurekovića nakon njegova bijega u Njemačku, ali da u planiranju, organizaciji i izvršenju njegove likvidacije nisu sudjelovali. Prema njegovoj ocjeni, tu "specijalnu akciju" odradila je savezna služba u Beogradu u suradnji s vojnom i službom ministarstva vanjskih poslova, a koristeći suradnike crnogorskog SDS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:03