ASTRONOMSKA JAMČEVINA

ODVJETNIK RENE SINOVČIĆA: 'Moj klijent je vrlo čvrsti odlično se drži u zatvoru!'

 Jure Mišković/CROPIX

-Vidjet ćemo hoćemo li uspjeti skupiti novac. Riječ je o enormnom iznosu i sada je potrebno pričekati pravomoćnost odluke nakon žalbe koju ćemo predati u ponedjeljak. Tek ćemo vidjeti što će biti, to će se riješiti u nekoliko dana, brzo to ide, a Sinovčić se drži odlično, čvrst je on – kazao je zadarski odvjetnik Andrej Korljan nakon što je u četvrtak sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić odlučila da se okrivljeni u aferi Ribar mogu braniti sa slobode samo uz visoke jamčevine, piše Zadarski.hr.

Mandušić je odluku donijela nakon što je izvanraspravno vijeće zaključilo da ranija kojom ih je poslala u Remetinec i odbila ponuđene jamčevine nije dovoljno obrazložena. Sada umjesto deset koliko je u prvom naletu ponudila obrana, Sinovčić može izaći iz Remetinca samo ako u roku od tri dana od pravomoćnosti odluke, za koju se pretpostavlja da će biti donesena idući tjedan, uplati 20 milijuna kuna u gotovini, što je dosad najviši iznos jamčevine određen u hrvatskom pravosuđu. Uz jamčevinu od milijun kuna iz zatvora mogu Novica Erlić i Dalibor Zebić, dok je za ostalih petero okrivljenika, među kojima je i šefica zadarske Porezne uprave Stoja Mučaji, sutkinja odredila jamstvo od po 300.000 kuna svakome.

Iako je ostavkama Sinovčića i Zebića na mjesta predsjednika Nadzornog odbora NK Zadar i direktora, smišljeno izbjegnut jedan od tri osnova za zadržavanje u pritvoru - mogućnost ponavljanja kaznenog djela – koje se u ovom slučaju može dogoditi samo na "radnom mjestu", sutkinja je odlučila zadržati optužene iz afere Ribar u pritvoru zbog ozbiljnosti kaznenog djela i mogućnosti utjecaja na svjedoke zbog čega je Sinovčić svojedobno privođen u Zadru.

-Nije iznijeta ni jedna konkretna činjenica koja bi ukazivala na bojazan da bi Sinovčić mogao utjecati na bilo koga od svjedoka. Šteta je, s druge strane, nešto što se u postupku tek treba utvrditi, pa se kategorija jamstva ne smije povezivati sa štetom za koju se netko tereti – kazao je Korljan obrazlažući navode iz žalbe na odluku sutkinje Mandušić na koju će se žaliti i USKOK. Smatraju, naime, da zamjena istražnog zatvora jamčevinom u ovom slučaju nije u skladu sa zakonskim uvjetima.

S obzirom na svotu potrebnu za jamčevinu, za blagdane bi kući tako možda mogli biti samo poreznici koji se sumnjiče da su od kraja 2010. do sredine 2013. na Sinovčićevo traženje prolongirali naplatu duga Sinovčićeva VOX-a i provedbu ovrhe

- Nitko od svjedoka u aferi Ribar zakonski ne može ponuditi jamčevinu, a među njima je možda najveći broj Sinovčićevih prijatelja koji bi možda mogli pomoći. U tome je možda "ljepota" čitavog slučaja – kazao je nam je izvor blizak istrazi.

Istražitelji su procijenili da se šteta za koju terete zadarskog poduzetnika Rena Sinovčića i njegove suosumnjičenike penje na preko 130 milijuna kuna. Zadarsku skupinu sumnjiči se u počinjenje više koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, prijevare u gospodarskom poslovanju i drugo. Smatra se da su oštetili državu za 130 milijuna kuna u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve Vox televizije, te tijekom nedavne privatizacije NK Zadra, piše Zadarski.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:23