‘ZLORABE ZAKON!‘

Odzvonilo zabranama građevinskih radova na obali u sezoni? Sud počeo ukidati takve odluke gradova i općina

Visoki upravni sud RH ukinuo je odluke o zabranama izvođenja radova tijekom sezone na zahtjev Udruge graditelja i investitora Istre

Ilustracija

 Roman Babakin/Alamy/Alamy/Profimedia/Roman Babakin/Alamy/Alamy/Profimedia

Građevinske tvrtke iz Istre uspjele su se izboriti za gradnju usred ljeta u istarskim općinama Fažana i Svetvinčenat te u gradu Vodnjanu. Udruga graditelja investitora Istre poručila je u subotu da su njihov trud, zalaganje i angažman dali dobre rezultate.

Naime, Visoki upravni sud Republike Hrvatske je na zahtjev Udruge graditelja i investitora Istre (UGRIS) ukinuo odluke o zabranama izvođenja radova tijekom ljetne turističke sezone 2022. godine za Grad Vodnjan, Općinu Fažana i Općinu Svetvinčenat.

- Očekujemo da Visoki upravni sud Republike Hrvatske ukine odluke i za ostale općine po zahtjevu udruge UGRIS, samo je pitanje dana i za općine Medulin, Ližnjan i Marčana. Ovo je očiti dokaz da jedinice lokalne samouprave zloupotrebljavaju Zakon o gradnji i donose odluke o zabranama izvođenja radova tijekom ljetnih turističkih sezona, ali koje nisu u skladu sa zakonom, a na veliku štetu graditelja i investitora Jadranske Hrvatske. Odluke stižu sa zakašnjenjem, nije nam jasno iz kojih razloga, ali na to ne možemo utjecati - ističe predsjednik Udruge graditelja i investitora Istre UGRIS Ilija Birčić.

Navodi da svi izvođači kojima je obustavljeno izvođenje radova prošle godine ili koju su imali gradilište na području općine Medulin u toku ljetne turističke sezone 2021. godine mogu podnijeti tužbu protiv općine Medulin za sve nastale troškove, kao što su plaće radnicima, doprinosi za radnike, neostvarenu dobit i dr. za vrijeme obustave radove, odnosno trajanja zabrane izvođenja radova.

- Naime, Visoki upravni sud Republike Hrvatske za prošlu godinu, tj. 2021. godinu ukinuo odluku o zabrani izvođenja radova općini Medulin - poručio je Birčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:23