GORDAN GRLIĆ RADMAN

‘OECD predstavlja ključnu platformu za stvaranje politika i razmjenu inicijativa koje oblikuju ekonomiju‘

‘Posebnu važnost pritom imaju trgovinski sporazumi koji pridonose stvaranju radnih mjesta, jačanju inovacija i prosperiteta‘, rekao je Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

 Ranko Suvar/Cropix

OECD je uz Svjetsku trgovinsku organizaciju ključna platforma za stvaranje politika koje oblikuju svjetsku ekonomiju, kazao je u petak šef hrvatske diplomacije na sastanku tog tijela o međunarodnoj trgovini i opskrbnim lancima, priopćio je MVEP.

„Uz Svjetsku trgovinsku organizaciju, Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) predstavlja ključnu platformu za stvaranje politika i razmjenu inicijativa koje oblikuju svjetsku ekonomiju", poručio je Gordan Grlić Radman.

"Posebnu važnost pritom imaju trgovinski sporazumi koji pridonose stvaranju radnih mjesta, jačanju inovacija i prosperiteta te ne samo da značajno pridonose gospodarskom oporavku, nego i podržavaju šire ciljeve, kao što su zelena i digitalna tranzicija i tehnološki razvoj“, dodao je, navodi se u priopćenju MVEP-a.

U svom je izlaganju također apostrofirao važnost međunarodne suradnje i ulaganja zajedničkih napora za prevladavanje aktualnih geopolitičkih izazova.

Smatra da su oni bez presedana i da uvelike utječu na lance opskrbe i na nedostatak sirovina te da pridonose inflaciji.

Hrvatski ministar vanjskih poslova boravio je u četvrtak i petak u Parizu, a osim na sastanku OECD-a na poziv glavnog tajnika Mathiasa Cormanna, sudjelovao je i na petom Pariškom mirovnom forumu, na ministarskom panelu o enegetskoj sigurnosti u kontekstu zelene tranzicije, rata u Ukrajini i inflacije.

„Europska unija mora nastaviti s naporima za osiguranje energetske sigurnosti i otpornosti. Vjerujem da smo pokazali jedinstvo i sposobnost djelovanja u vremenima krize te ćemo to nastaviti činiti. Fokus EU-a trenutačno je na mjerama ublažavanja visokih cijena energije u svrhu zaštite građana, unutarnjeg tržišta i ključnih grana industrije", rekao je hrvatski šef diplomacije na forumu.

Naglasio je da "Hrvatska značajno pridonosi te potpuno podupire trenutačni smjer energetskih i klimatskih politika EU-a“, dodavši kako je pritom najvažnije održati i jačati solidarnost država članica, navodi se u priopćenju MVEP-a.

Na marginama tog foruma Grlić Radman se sastao s predsjednikom Švicarske Ignaziom Cassisom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:56