VREMENSKA PROGNOZA

Oglašen Meteoalarm: U prekidu brodske linije, snijeg moguć i u unutrašnjosti, evo što nas još čeka

Oblačno uz mjestimičnu kišu bit će i u ostatku tjedna, a snijega će i dalje biti većinom u gorskom dijelu zemlje
Snijeg prognoza

Bit će promjenljivo, u unutrašnjosti pretežno oblačno, povremeno s kišom, na Jadranu i pljuskovi s grmljavinom te lokalno obilna oborina, a na zapadu unutrašnjosti mjestimice i susnježica, a u gorju snijeg, osobito u Gorskom kotaru, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za srijedu.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na istoku jugoistočni. Na Jadranu jako i olujno jugo u postupnom slabljenju i okretanju na sjeverozapadni vjetar, a na sjevernom dijelu i umjerena bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 3 i 7, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 11 do 16 stupnjeva Celzijusovih.

Na Meteoalarmu za hrvatsku je obalu na snazi žuto, odnosno narančasto upozorenje.

Podsjetimo, zbog obilne kiše dogodio se nezapamćen potop na vrgoračkom području. Pod vodom su ceste, ugrožene su i kuće. U selu Kokorići odsječeno je 50-ak mještana.

Meteorologinja HRT-a Dunja Plačko-Vršnak kaže da snijega može, osim u Gorskom kotaru, biti i u nizinama središnje Hrvatske, dok će na Jadranu biti i obilnih pljuskova s grmljavinom. Sunčanih razdoblja moglo bi biti tek malo na Sjevernom Jadranu poslijepodne.

Oblačno uz mjestimičnu kišu bit će i u ostatku tjedna, a snijega će i dalje biti većinom u gorskom dijelu zemlje.

HAK: U prekidu mnoge brodske, trajektne i katamaranske linije

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su brojne brodske, trajektne i katamaranske linije, izvijestio je u srijedu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su, u Šibenskom okružju - brodska linija Vodice - Šepurine - Prvić Luka - Zlarin - Šibenik, s polaskom iz luke Vodice u 04:45 sati, otkazana, u Splitskom okružju: katamaranske linije Ubli - V. Luka - Hvar - Split u prekidu, Jelsa - Bol - Split u prekidu, Vis - Split u prekidu i trajektna linija a relaciji Ubli - V. Luka. Trajekt će isploviti iz V luke u 06:15 po plovidbenom redu.

U Riječkom okružju u prekidu su: trajektna linija Brestova-Porozina, kKatamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka, brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak i katamaranska linija Mali Lošinj-Cres-Rijeka, a u Dubrovačkom okružju brodska linija Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ koja će u slučaju smirivanja vremena, isploviti u 10 sati s polaskom iz Dubrovnika.

Zbog veće količine vode na kolniku zatvoren je Istarski ipsilon između čvorova Višnjan i Baderna, u oba smjera, te županijska cesta u mjestu Sveti Lovreč.

Kolnici mokri i skliski

Zbog olujnog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila, a zbog zimskih uvjeta na državnoj cesti Zdihovo-Delnice-Kikovica kroz Gorski kotar nema slobodnog cestovnog pravca za teretna vozila s priključnim vozilom.

Na Jadranskoj magistrali od Novog Vinodolskog do Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, u Gorskom kotaru i Lici mjestimice pada snijeg. Magla smanjuje vidljivost ponegdje u unutrašnjosti. Zbog obilne kiše u pojedinim dijelovima zemlje moguća su zadržavanja veće količine vode na kolniku i otežan promet. Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na pojedinim cestama u Gorskom kotaru.

Iz HAK-a podsjećaju da je Stožer civilne zaštite RH donio odluku kojom se privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza. Odluka je stupila na snagu 1. prosinca, a traje do 15. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:00