DRUGA STRANA PRIČE

Oglasila se vlasnica pizzerije koju su prozvali slavonski vatrogasci: ‘Upozorili smo ih...‘

Vlasnica naglašava da ovaj događaj nije izraz nepoštovanja, niti odraz neosjetljivosti prema vatrogascima
Vatrogasci Trogir
 Tom Dubravec/Cropix, Facebook

Trojica slavonskih vatrogasaca koji su posljednjih dana gasili požar na području Mosora i nedaleko od Peruće, gdje je gorjela šuma i nisko raslinje, požalili su se na uslugu u trogirskoj pizzeriji u koju su sjeli nakon pet dana provedenih na požarištu, piše Slobodna Dalmacija.

Vatrogasci su bili u šetnji gradom kad su odlučili sjesti i pojesti pizzu.

- Malo je reći da smo se osjećali poniženo i jadno nakon onoga što smo doživjeli u ponedjeljak oko 22 sata kada smo došli u tu pizzeriju s namjerom da se nakon pet uzastopnih napornih dana na požarištima na Mosoru i u selu Bitelići nedaleko od brane Peruća malo opustimo - rekao nam je vatrogasac iz Slavonije koji je s još sedmoricom svojih kolega iz Slavonije te dvojicom iz središnje Hrvatske već dva tjedna lociran u Divuljama gdje su stigli u ispomoć na gašenju požara svojim kolegama iz Dalmacije.

- Nas trojica kolega izašli smo malo u grad, prošetati i nakon nekog vremena smo ogladnjeli pa smo sjeli za stol u toj pizzeriji s namjerom da nešto pojedemo i naručili smo dvije skuplje pizze po cijeni od 72 kune. Druga dvojica kolega su, naime, nešto ranije pojeli po kebab, pa su sada htjeli podijeliti jednu pizzu. Konobar je primio narudžbu, a kada nas je pitao što ćemo popiti rekli smo da nećemo ništa, jer imamo kod sebe vode, a drugo ništa ne smijemo jer smo na dužnosti. Na to nam je rekao da onda pizzu možemo dobiti samo za ponijeti, jer se za stolom ne može jesti ako se ne naruči i piće. Već to nam je malo zasmetalo, ali nismo pravili problem, nego smo mu rekli da nam samo donese pizze. On nam je odgovorio i da nam mora odmah naplatiti, pa smo i na to pristali. Međutim, nakon minutu opet dolazi do nas i govori nam da pizze ne možemo čekati sjedeći za stolom, iako je u lokalu još 4-5 praznih stolova, nego da se moramo premjestiti u neki ćošak za šank - ispričao je jučer za Jutarnji slavonski vatrogasac, kojemu je tada, kaže, prekipjelo.

'Pukao nam je film'

- Nisam to više htio trpjeti. Puk'o mi je film i rekao sam mu da nam vrati novac, jer da nećemo ovo trpjeti, na što je on odgovorio kako samo provodi politiku kuće. Odgovorio sam mu da me to apsolutno ne zanima, a onda je bio problem da nam ne može vratiti novac, jer je račun plaćen karticom. Tu je sada već počela malo glasnija rasprava, koju je gledalo 30-ak gostiju. Tada sam im rekao i da mi je stvarno muka od ovakvog ponašanja i odnosa prema gostima, jer smo bili u civilnoj odjeći, a onda sam još dodao i da smo vatrogasci te da smo pet dana uzastopno bili na požarištima gaseći vatru. Onda se pojavio netko tko je valjda poslovođa, pa je ponudio da nas počasti pizzama, što smo odbili, pa su nam na kraju vratili novac, a mi smo se pokupili i otišli s namjerom da se u tu pizzeriju više nikada ne vratimo - kazao nam je razočarani vatrogasac iz Slavonije, koji dodaje da ga je posebno razočarao takav odnos prema gostima pogotovo s obzirom na probleme s kojima se hrvatski turizam nosi u uvjetima pandemije.

- Već godinama s obitelji ljetujem isključivo na Jadranu i to baš na trogirskom području i jako dobro znam kako je bilo prošle godine kada smo mi, domaći turisti, koliko-toliko spašavali sezonu. Užasno mi je sada, kada je more puno stranaca, doživjeti da se netko ovako odnosi prema gostima, bez obzira jesu li strani ili domaći. Vidim da su naši turistički djelatnici vrlo brzo zaboravili kako im je bilo prošle godine kada su molili Boga da im bilo tko uđe u lokal. Baš smo svi razočarani - poručio je naš sugovornik.

Budući da su se vatrogasci javno izjasnili o svom iskustvu, odlučili smo poslušati i drugu stranu priče. Novinari Slobodne Dalmacije razgovarali su s vlasnicom pizzerije i djelatnikom koji je radio te večeri.

Na prvi poziv odgovorio je ljubazan glas mlađe djelatnice, koja je slušalicu prepustila vlasnici ugostiteljskog objekta. Ona je, što je i očekivano, bila neugodno iznenađena kad je saznala zbog čega zovemo.

Vlasnica: 'Ne vidim zašto je problem...'

Nije bila upoznata sa situacijom, a prvo što se zapitala bilo je zašto su se nezadovoljni gosti izjasnili javno, umjesto da su iskoristili neki od dostupnih načina, kao što je knjiga žalbe.

- Nitko nije pošteđen stresa na poslu. Mi koji radimo u ugostiteljstvu imamo svoje zadatke i očekivanja gostiju. Oni često nemaju strpljenja, a znaju i podcjenjivati trud onih koji pripremaju hranu ili ih poslužuju – rekla je djelatnica.

- Ne vidim zašto je problem to što smo ih upozorili na pravila koja vrijede u restoranu. Mislim da u većinu restorana, a ne samo kod nas, nije dozvoljeno unositi vlastito piće. Isto tako, netko tko čeka pizzu za ponijeti ne treba sjediti za stolom koji je pripremljen za posluživanje obroka u restoranu – dodala je.

Djelatnik pizzerije napomenuo je da su vatrogasci unijeli piće u vrećicama iz trgovine, što nerijetko rade i domaći i strani gosti.

- Upozoravamo ih na to. Nije u redu da, na primjer, osam Čeha sjedi oko jedne pizze i pritom vade boce ispod stola – rekao je djelatnik.

Nisu znali da je riječ o vatrogascima

Osim toga potvrđuje da nije mogao znati da je riječ o vatrogascima, budući da su bili u civilu, ali, u svakom slučaju, nastoje se prema svakom gostu odnositi s poštovanjem. Kaže i da je u trenutku njihovog dolaska posjećenost bila velika, što je i uobičajeno u večernjim satima, pa im je ponudio da sjednu 'u baštu'.

Sugovornica je pak naglasila da ovaj događaj nije izraz nepoštovanja, niti odraz neosjetljivosti, prema vatrogascima.

- Vatrogasce poštujem zbog onoga što čine, zato smo više puta na požarišta dostavljali vodu te slali besplatne pizze. Cijenim zalaganje vatrogasaca, oni rade svoj posao s hrabrošću, a, vjerujem, i s ljubavlju - rekla je.

Ipak, smatra da je reakcija trojice Slavonaca pretjerana te da je došlo do nesporazuma koji je bolja komunikacija mogla ispraviti, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. prosinac 2023 11:59