NIŠTA MIMO ZAKONA

Oglasilo se ministarstvo: ‘Frka Petešić ostvario je pravo na stan neovisno o prebivalištu‘

On pak tvrdi da nije tražio niti urgirao kod Državnih nekretnina da se čim prije krene s obnovom stana u kojemu živi kao najmoprimac

Zvonimir Frka Petešić

 Tomislav Kristo/CROPIX

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine priopćilo je u četvrtak da je predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić ostvario pravo na državni stan neovisno o prebivalištu, reagirajući na pisanje medija o dodjeli stana tom dužnosniku.

Nakon brojnih medijskih upita i napisa na temu državnoga stana u kojemu boravi Frka Petešić, Ministarstvo je poručilo da mu je dodijeljen stan na korištenje na temelju zahtjeva tadašnjem Ministarstvu državne imovine, odlukom Ministarstva od 13. listopada 2017.

Budući da je Frka Petešić potvrdio kako u vlasništvu ili najmu nema useljiv stan ili kuću u Zagrebu, ostvario je pravo na dodjelu stana u državnom vlasništvu, nevezano od svog prebivališta, kaže Ministarstvo ističući da pitanje njegova prebivališta nije bilo uvjet u postupku donošenja odluke o dodjeli stana.

Stan je velik 96 četvornih metara, a dužnosnik je ostvario pravo na njegovo korištenje temeljem Zakona o upravljanju državnom imovinom te u skladu s Uredbom o mjerilima i kriterijima dodjele na korištenje nekretnina za potrebe tijela državne uprave ili drugih tijela korisnika državnog proračuna i drugih osoba, kažu u Ministarstvu.

Podsjećaju da su Državne nekretnine d.o.o. i Ministarstvo već obavijestili javnost da je Frki Petešiću dodijeljen stan u skladu s pravnim okvirom na temelju kojega je ostvario pravo na stan veći od 60 kvadrata, čemu se pridodaje i 10 kvadrata po članu obitelji (supruga i dvoje djece).

Ministarstvo pritom napominje da je broj slobodnih državnih stanova ograničen pa se među raspoloživim stanovima ne može uvijek pronaći stan točne površine. Stoga se može dodijeliti nešto manji ili veći stan, u okvirima pripadajućih prava, koji je po svojoj veličini najprikladniji s obzirom na broj članova.

Reagiranje Ministarstva uslijedilo je nakon što su mediji počeli propitivati je li Frka Petešić imao pravo na stan od 96 kvadrata, navodeći da koristi državni stan jer je prijavio prebivalište kod oca na Dugom otoku.

Frka Petešić se prethodno našao u fokusu javnosti kad je objavljeno da mu je država u rekordnom roku obnovila stan oštećen u potresu, dok građani Zagreba i Banije čekaju obnovu više od godinu dana.

On je opovrgnuo medijske napise ustvrdivši da nisu točni te da nije tražio niti urgirao kod Državnih nekretnina da se čim prije krene s obnovom stana u kojemu živi kao najmoprimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 14:26