REAGIRALI PRIOPĆENJEM

Oglasio se DZS: ‘​Niti u jednom trenu na našim stranicama nisu bile dostupne dvije različite tablice‘

U DZS-u navode da se medijskim informacijama o vjerodostojnosti podataka Popisa 2021. narušava njihov kredibilitet i ugled un javnosti

Popis stanovništva 2021.

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Državni zavod za statistiku reagirao je danas priopćenjem na, kako kažu, medijske objave vezane za objavljivanje konačnih rezultata Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine u vezi rezultata Popisa kada je vjerska pripadnost građana u pitanju,

Navode kako s obzirom na informacije o vjerodostojnosti podataka Popisa 2021. koje su se pojavile u medijima, čime se narušava kredibilitet i ugled Zavoda u javnosti, smatraju potrebnim reagirati radi cjelovitoga i točnog informiranja javnosti.

Priopćenje DZS-a prenosimo u cijelosti:

"Državni zavod za statistiku (u nastavku: Zavod) glavni je nositelj, diseminator i koordinator sustava službene statistike Republike Hrvatske. Zavod je neovisna i stručna institucija koja svoje aktivnosti obavlja u skladu sa Zakonom o službenoj statistici te europskim i međunarodnim statističkim standardima. U skladu s time, Zavod je obavljao sve popisne aktivnosti na stručan i profesionalan način te je 22. rujna 2022. objavio službene rezultate Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (u nastavku teksta: Popis 2021.) o ukupnom stanovništvu prema spolu i starosti te etno-kulturalnim obilježjima stanovništva, što je jasno komunicirano s javnošću.

S obzirom na informacije o vjerodostojnosti podataka Popisa 2021. koje su se pojavile u medijima, čime se narušava kredibilitet i ugled Zavoda u javnosti, smatramo potrebnim reagirati radi cjelovitoga i točnog informiranja javnosti.

Vezano za podatke o vjerskoj pripadnosti, u skladu s člankom 10. stavkom 3. Zakona o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine propisano je da se osobe mogu slobodno izjasniti o vjerskoj pripadnosti. Pitanje o vjeri bilo je potpuno otvoreno pitanje na koje se osoba mogla slobodno izjasniti u skladu s odredbama Ustava Republike Hrvatske.

U fazi samostalnog popisivanja osobe su slobodno upisivale odgovor na pitanje o vjerskoj pripadnosti. U fazi terenskog popisivanja popisivač ni u kojem slučaju nije smio sugerirati odgovor na ovo pitanje niti komentirati odgovor, nego upisati točno onako kako je osoba odgovorila na pitanje.

Podaci o broju katolika koje je objavio Zavod odnose se na osobe koje su se slobodno izjasnile kao katolici. Podaci o broju ostalih kršćana, između ostalih odgovora, uključuju i osobe koje su na pitanje o vjeri dale odgovor "kršćanin/kršćanka". Budući da se na ovo pitanje osoba mogla slobodno izjasniti, odgovori su se bilježili upravo onako kako se osoba slobodno izjasnila. Podaci o vjeri se ne validiraju s drugim podacima ili s podacima iz administrativnih izvora jer bi se na taj način utjecalo na odgovor osobe koja se slobodno izjasnila.

Vezano za napise u medijima o postojanju dvije različite tablice o vjerskoj strukturi stanovništva, želimo naglasiti da je Zavod službene rezultate Popisa 2021. objavio 22. rujna 2022. u 11 sati na internetskoj stranici Zavoda. Dakle, odgovorno tvrdimo da niti u jednom trenutku na internetskim stranicama Zavoda, uključujući i internetsku stranicu Popisa 2021., nisu bile dostupne dvije različite tablice, kako se navodi u medijima. Sporna tablica, objavljena u pojedinim medijima, kontrolno-analitička je tablica korištena za analizu modaliteta tijekom obrade popisnih podataka, odnosno pripreme konačnih rezultata Popisa 2021.

Slijedom navedenog odbacujemo navode o "kompromitiranosti" podataka Popisa 2021. te pozivamo cjelokupnu javnost da se pri tumačenju i analizi podataka koriste isključivo službenim rezultatima Popisa 2021. koji su objavljeni na internetskoj stranici Zavoda".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:21