ČOVJEK KOJI KONTROLIRA 24 MILIJARDE

OGLASIO SE I HZZO Vukelić 'ima uvjete za ravnatelja HZZO-a jer je deset godina vodio odjel u Klinici Lovran'

 Davor Žunić / CROPIX

Dva tjedna je trebalo proći otkad je izabran novi vršitelj dužnosti HZZO-a, institucije teške 24 milijarde kuna, da bi jučer napokon na internetskim stranicama bio objavljen službeni životopis njegova novog čelnika, lovranskog liječnika i predsjednika riječkog HDZ-a Luciana Vukelića.

Zanimljivo, životopis je službeno objavljen samo nekoliko sati nakon upita Jutarnjeg lista u kojem smo od Službe za odnose s javnošću Zavoda zatražili informacije o tome zašto dva tjedna nigdje nema javno dostupnih podataka iz Vukelićeva CV-a.

Životopisi ostalih novih starih rukovoditelja Zavoda, naime, danima su već bili dostupni na stranicama HZZO-a, no iako je ispod imena v. d. ravnatelja stajala oznaka “životopis”, na nju nije bilo moguće “kliknuti”, niti otvoriti dokument s informacijama o Vukelićevoj profesionalnoj karijeri.

U kuloarima se zato danima spominjalo uglavnom jedno: da novi vršitelj dužnosti ravnatelja HZZO-a zapravo nije zadovoljio uvjete iz natječajne procedure za čelnika HZZO-a koja propisuje minimalno pet godina upravljačkog iskustva, zbog čega je, navodno, izabran za vršitelja dužnosti u mandatu od maksimalno godinu dana umjesto odmah na poziciju ravnatelja Zavoda.

Pet godina

U Ministarstvu zdravlja, međutim, tu informaciju opovrgavaju i kažu da je Lucian Vukelić ispunio sve uvjete propisane natječajem.

“Uvjeti koje mora ispunjavati kandidat za ravnatelja propisani su Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju. Jedan od propisanih uvjeta je i pet godina radnog iskustva na poslovima upravljanja koje je imenovani ostvario obavljajući poslove voditelja kliničkog odjela, člana Upravnih vijeća zdravstvenih ustanova, kao i dopredsjednika zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora”, stoji u odgovoru iz Ministarstva zdravlja čiji je čelnik, ministar Milan Kujundžić, Vladi RH i predložio novog vršitelja dužnosti HZZO-a.

A u Vukelićevu službenom životopisu koji je od jučer napokon dostupan cijeloj javnosti tako stoji da je ovaj liječnik od 2007. godine do danas voditelj Odjela za športsku traumatologiju Klinike za ortopediju Lovran, što prema tumačenju Ministarstva zdravlja znači da mu već samo ta kvalifikacija daje minimalno deset godina upravljačkog iskustva.

Osim toga, u životopisu stoji da je Vukelić od travnja do prosinca 2016. godine bio član Upravnog vijeća iste klinike, a od prosinca 2016. naovamo član je Upravnog vijeća KBC-a Rijeka.

Osim toga, od 2004. godine do danas Lucian Vukelić potpredsjednik je Zdravstvene komisije Hrvatskog olimpijskog odbora, a prije toga u razdoblju od četiri godine bio je njezin član.

Ortopedska kirurgija

Karijeru je 1987. godine počeo u Domu zdravlja Rijeka, a u Klinici za ortopediju Lovran zaposlen je od 1989. godine do danas.

U rubrici “obrazovanje” Vukelić, pak, navodi da je završio Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, a potom specijalizirao ortopedsku kirurgiju na Klinici za ortopediju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Od stranih jezika govori engleski i talijanski, a u životopisu ističe i da je nositelj odličja Spomenice domovinskog rata 1990. - 1992., bio je načelnik saniteta 305. logističke baze VII. Operativne zone HV-a, kao i časnik HV-a.

Član HDZ-a je od 1990. godine, a u stranci se polako uspinjao od člana mjesnog odbora Kozala - Rijeka sve do čelnika HDZ-ova riječkog odbora.

Svi uvjeti su, dakle, navodno tu, pa sad još samo ostaje razjasniti zašto je Lucian Vukelić imenovan vršiteljem dužnosti, a ne ravnateljem s punim mandatom?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:10