OBJASNIO SVOJE RAZLOGE

Oglasio se krčki sudac koji je zbog ‘zlovolje‘ odgodio ročište: ‘Je li to bilo najprimjerenije? I nije, ali...‘

Sudac koji je ročište 12. travnja odgodio jer je, što je i službeno napisao u rješenju, bio zlovoljan zbog plaće progovorio je za medije

Sud na Krku

 /Screenshot Google

Krčki sudac Anton Hlača, koji je 12. travnja odgodio jedno ročište jer je "zlovoljan", a zlovolja ga je spopala kada je vidio svoju platnu plistu za ožujak, napokon se oglasio.

- Je li to baš bilo najprimjerenije? Iskreno, pa i nije. No kada živite u državi u kojoj se čak niti kurtoazno ne odgovara na dopise udruge sudaca, u kojoj predsjednik Vrhovnog suda ukazuje na rasulo u sustavu na što nitko ne reagira - što drugo preostaje? I sada svi slušaju - rekao je sudac Hlača za RTL Danas.

Pojasnio je kako nije problem samo u plaći, već i u uvjetima rada, kao i nedostatku edukacije i stručnog usavršavanja.

Podsjetimo, on je u službenom sudskom rješenju odgađanje ročišta pojasnio zlovoljom. "To je stanje osobito potencirano činjenicom da je plaća suca za ožujak 2023. obračunata na temelju osnovice koja je niža od one koja je bila na snazi 2009., unatoč notornom povećanju troškova života, ne samo unazad zadnjih godinu dana, već cijelo proteklo desetljeće. Od rješavatelja koji je opterećen vlastitom egzistencijom ne može se očekivati da se s primjerenom pažnjom i stručnošću posveti odlučivanju o tuđim pravima i obvezama", pisalo je u rješenju suca Hlače čiji faksimil je kružio uokolo među njegovim kolegama i odvjetnicima pa mu je i Slobodna Dalmacija došla u posjed.

Da je ove srijede krčki sudac bio u posebnom raspoloženju, očito je iz rečenice da se "nada kako će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudaca donesenima na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanim u Dubrovniku 31. ožujka 2023. godine." "Time će se otkloniti raspravna nesposobnost uredujućeg suca", poručio je dvjema strankama, koje se više od godine spore oko zemljišta, ostavivši ih u čudu i nevjerici.

U Dubrovniku se, naime, zatražilo da osnova plaća suca prvostupanjskog suda ne smije biti manja od plaće bilo kojeg sudskog savjetnika na Vrhovnom sudu Republike Hrvatske što iznosi neto oko 3000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 10:52