HOROR KOD HVARA

OGLASIO SE VLASNIK RESTORANA U KOJEMU SU VEČERALI TALIJANI KOJI SU DOŽIVJELI TRAGEDIJU 'Naša hrana je ispravna, konzumirali su je i drugi gosti'

 
Splitska bolnica / Arhiva
 Nikola Vilic / CROPIX

Iako se neslužbeno od samog početka kao uzrok smrti talijanskog poduzetnika Eugenija Vincija (57) i trovanja petero talijanskih turista spominjalo trovanje dagnjama u uglednom hvarskom restoranu, posljednje informacije upućuju da izvor trovanja potječe s broda.

Kako neslužbeno doznajemo, hrana se kao uzrok trovanja gotovo pa može isključiti i sve ukazuje na to da su kobni bili plinovi koji su izlazili iz školjke i klima uređaja.

Da dagnje nisu bile uzrok svjedoči i činjenica da je hvarski restoran, u kojemu su Talijani večerali u ponedjeljak navečer, ipak ponovno otvoren u utorak oko 21 sat, nakon što su inspektori u njemu odradili svoj posao.

Vlasnik hvarskog restorana je za Dnevnik Nove TV izjavio kako su svi u šoku zbog tragedije koja se dogodila. "Nadležna inspekcija, odvjetništvo i policija su utvrdili ispravnost naše hrane koju su tu večer konzumirali i drugi gosti", rekao je vlasnik restorana, dodajući da je njemu i osoblju najvažnije da se utvrde sve činjenice.

"Cijeli grad čeka nalaze policije i inspekcije. Svi smo u mislima s ožalošćenima i djecom koja su hospitalizirana", rekao je vlasnik restorana.

- Znao sam da ne postoji ni najmanja mogućnost da su se talijanski turisti koji su večerali kod mene, u mome restoranu "Bonaca" otrovali spizom. Ja kupujem samo frišku spizu i vodim brigu o onome što stavljam ljudima na stol. Jako mi je žao što se sve ovo dogodilo, što je čovjek preminuo i što su djeca u jako teškom stanju. Samo molimo Boga da oni prežive, rekao je sinoć kasno u ekskluzivnom razgovoru za "Slobodnu Dalmaciju" Dražen Bonković, vlasnik restorana "Bonaca".

OPisao je sve što se događalo u ponedjeljak, od rezervacije za stol pa do dolaska talijanskih turista.

- U ponedjeljak poslijepodne telefonski su s broda, na kojemu su boravili talijanski turisti obavili rezervaciju u "Bonaci". Rekli su da će gosti doći na večeru u 21 sat. I tako je bilo oko 21 sat oni su došli. Radilo se o dvije obitelji, odnosno o šest odraslih ljudi i dvoje djece. Čim su sjeli za stok naručili su hvarsku gregadu, dagnje na buzaru, jedan pileći file, dva puta pečenu hobotnicu sa pinjolima, grčku salatu i šurle sa tartufima, kazuje Bonković.

- Nakon predjela i glavnog jela još su jednom naručili porciju dagnji. Račun sam im izdao u 22.47 sati, nakon čega su napustili restoran. Bili su jako dobro raspoloženi, nasmijani i moram reći da su bili jako zadovoljni hranom i pićem. Nisu imali nikakve primjedbe. Stalno su mu govorili kako je hrana dobra, kazuje Bonković.

Šok za njega, ali i ostalo osoblje "Bonace" nastupa u utorak oko 11 sati.

- Tada mi u restoran dolazi policija i govori o čemu se radi. Bio sam u šoku, nisam znao što bih rekao. Jednostavno nisam mogao vjerovati što se događa. To mi je bilo najgore jutro u životu. Zapečatirali su nam restoran, kuhinju i rekli da ne možemo raditi, nakon čega odlaze na brod na kojemu su Talijani boravili. Kod nas dolaze oko 17 sati te su tada tražili od mene da im dam namirnice iz frižidera, koje su bile izdane po računu gostiju iz Italije. Dao sam im dagnje, hobotnicu i pileći file, kao i sve ostalo što su tražili iz kuhinje. Sve namirnice koje su tražili su i dobili i sve su te namirnice imale deklaracije i račune sa poznatim dobavljačem. Utvrđena je sljednost namirnica, a od mene su još tražili da im pokažem i ostale račune iz restorana te večeri, kako bi vidjeli je li još netko naručivao istu hranu kao i Talijani. Još su gosti sa tri ili četiri stola jeli dagnje i nikome ništa nije bilo. Nitko nije bio otrovan. Napravili su zaposnik i rekli da prema svemu viđenome mi nismo uzrok trovanja i da možemo nastaviti raditi, kazuje Bonković.

Vlasnik "Bonace" jako je tužan zbog tragedije koja je zadesila obitelj:

- Samo želim da toj djeci bude dobro. Nikada u ovom poslu, a radim ga već 14 godina nisam imao problema. Nikada nitko nije imao prigovora na hranu u mome restoranu. Svi ugostitelji znaju kako je ovo jeb.. posao i da moraš uvijek imati frišku i dobru spizu da bi u njemu opstao, zaključuje Dražen Bonković.

Restoran "Bonaca" koji je u Hvaru otvoren još 1972. godine sinoć je nastavio sa radom.

Podsjetimo, oko 10 sati u utorak u hvarsku luku je uplovio brod na kojem je bio mrtav Eugenio Vinci, talijanski poduzetnik, a još je petoro osoba zatražilo liječničku pomoć. Među njima su njegova supruga, djeca (5 i 14) te njegov prijatelj, Bruno Mancuso, gradonačelnik grada Sant'Agata di Militello.

Mancuso je opisao da je svima pozlilo nakon jela. Vinci je u brodskom toaletu izgubio svijest i pao, a prilikom pada je udario u rub kade i preminuo.

- Svi smo izvan sebe, krenuli smo na odmor kako bismo ljetovali zajedno i nije nam ni na kraj pameti palo da će se to pretvoriti u tragediju u kojoj je poginuo moj prijatelj, a njegovo dvoje djece su u teškom stanju u bolnici - rekao je za talijanske medije gradonačelnik sicilijanskog gradića Sant’Agata di Militella i bivši talijanski senator Bruno Mancuso, jedna od šest osoba koje su se otrovale na brodu pokraj Hvara.

- Nakon što smo večerali, počeli smo osjećati mučninu. Postoji mogućnost da smo se otrovali hranom, ali se ne isključuje ni opcija da je u pitanju plin s broda. Ne znamo zapravo što se doista dogodilo. Svi mi na brodu vrlo smo brzo došli k sebi, ali nažalost moj je prijatelj izgubio svijest i u padu je glavom udario o stijenku tuš kabine. Trenutno se svi nalazimo u bolnici. Nadam se da će se zdravstveno stanje teško ozlijeđene djece popraviti u narednim satima - rekao je vidno potreseni političar.

- Slučaj intenzivno istražuje lokalna policija i ostale vlasti i nadamo se da će se slučaj ubrzo razjasniti. Prava istina bit će otkrivena nakon obdukcije tijela mog nesretnog Eugenija - zaključio je Mancuso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:11