KAZNENI ZAKON

Ognjen Kraus o ustaškom znakovlju: U parlamentarnoj većini nema nikoga tko bi bio protiv zabrane

Radimir Čačić i Siniša Hajdaš Dončić najavili su da će podržati prijedlog izmjena Kaznenog zakona o zabrani ustaškog znakovlja
Ognjen Kraus
 Damir Krajac/Cropix

Predsjednik Reformista Radimir Čačić i potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić najavili su u utorak da će podržati prijedlog izmjena Kaznenog zakona o zabrani ustaškog znakovlja na inicijativu predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj saboru.

“Apsolutno ćemo podržati, mi smo tog stava oduvijek”, kazao je Čačić u Brezovici uoči središnjeg obilježavanja Dana antifašističke borbe.

Poručio je da nijedna Vlada u Hrvatskoj do sada, pa ni aktualna, nije smogla snage donijeti takav zakon.

Smatra da je pokroviteljstvo Vlade nad obilježavanjem Dana antifašističke borbe i dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Brezovicu odlična poruka, iako ga na prijašnjim obilježavanjima nije bilo.

“To je pozicioniranje Hrvatske tamo gdje ona zaista i spada, među nositelje antifašističke borbe u Europi i svijetu”, istaknuo je.

Svi koji išta znaju o narodnooslobodilačkoj borbi, znaju da je Hrvatska bila nositelj tog otpora, ne zbog ideologije, nego zbog svijesti da se tome mora oduprijeti, dodao je Čačić.

Poručio je kako je njegova pozicija u vladajućoj većini i “danas i jučer i sutra” ista. “Dok se Vlada bude držala osnovnih programskih smjernica, a za sada tvrdi da će ih se držati”, kazao je dodavši da se to se primarno odnosi na dogovor o brzoj prugi Zagreb-Lepoglava-Varaždin-Čakovec, sporazum sjevera i nekoliko velikih projekata.

I potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić najavio je podršku izmjenama Kaznenog zakona u Hrvatskom saboru te je izrazio nadu da će ih vladajuća većina prihvatiti.

Ocijenio je kako je dolazak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na središnju proslavu Dana antifašističke borbe u Brezovicu možda najava nekih novih vremena.

“Mene zanima, nakon ovoga, hoće li biti konkretnih djela, uz izmjenu Kaznenog zakona i afirmativan odnos prema antifašističkoj borbi, ali vrijeme će pokazati”, kazao je Hajdaš Dončić u Brezovici.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u Brezovici da je donošenje izmjena Kaznenog zakona za zabranu ustaškog znakovlja i pozdrava "Za dom spremni" civilizacijsko pitanje za sve političke aktere u Hrvatskoj, ali ono ne bi trebalo biti predmet uvjetovanja, već razgovora.

"Donošenje izmjena Kaznenog zakona civilizacijsko je pitanje za sve političke aktere u Hrvatskoj, kako bi se riješili nasljeđa Drugog svjetskog rata, posebice posljedica ustaške vladavine od 1941. do 1945. godine", izjavio je Pupovac uoči obilježavanja Dana antifašističke borbe u Brezovici.

Na pitanje hoće li SDSS donošenjem izmjena Kaznenog zakona uvjetovati podršku Vladi, Pupovac je u Brezovici kazao "da se tu ne bi trebao nitko nikome ništa uslovljavati".

"Možemo samo razgovarati o tome kako to napraviti", kazao je.

Izvijestio je kako je predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus za petak sazvao novi sastanak na kojem će se raspravljati daljnji koraci u pravcu rješenja pitanja ustaškog pozdrava "Za dom spremni", dodavši da se dorađuje finalna verzija prijedloga izmjena Kaznenog zakona.

Pupovac je pozdravio to što je Vlada organizator središnje proslave Dana antifašističke borbe u Brezovici istaknuvši da je to veoma značajna stvar.

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus ocijenio je u Brezovici da u današnjoj parlamentarnoj većini nema nikoga tko bi mogao biti protiv izmjena Kaznenog zakona kojim bi se zabranila upotreba ustaškog znakovlja te da je to pitanje dobre volje.

“Mislim da postoje svi uvjeti za to, jer u sastavu onih koji podržavaju Vladu se nalaze i zastupnici manjina i oni koji su direktne žrtve NDH. Postoji još nekoliko članova vladajuće većine koji su te orijentacije i zastupanja da to potpomognemo”, izjavio je Kraus upitan je li realno da postojeća većina usvoji izmjene Kaznenog zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:39