RAT CIJENAMA

'Ogorčen sam, umjesto za 50, neki apartmane iznajmljuju za 25 eura'

Takva politika ugrožava one koji žive od turizma, a oni koji spuštaju cijene nemaju odveć koristi od toga, kaže načelnik Tisnog Ivan Klarin
Ivan Klarin (lijevo)
 Nikša Stipaničev / HANZA MEDIA

S ukupno 1,2 milijuna ostvarenih noćenja tijekom sezone, otok Murter s naseljima Tisno, Betina, Jezera i Murter jedna je od vodećih turističkih destinacije Šibenske rivijere, uz bok Vodicama i hotelskom naselju Solaris.

No potkraj lipnja i početkom srpnja, u iščekivanju špice sezone i većeg priljeva gostiju, privatni turistički kapaciteti uglavnom zjape poluprazni pa među privatnim iznajmljivačima bjesni pravi rat za svakoga gosta. U tom ratu ne biraju se sredstva pa pojedini iznajmljivači apartmana preniskim cijenama svojih smještajnih kapaciteta privlače goste i na taj način postaju nelojalna konkurencija ostalima koji žive od turizma.

Tržišno nadmetanje

Na te učestale pojave, koje nisu od ovog ljeta, reagirao je načelnik općine Tisno i saborski zastupnik Ivan Klarin te preko svoje Facebook stranice apelirao da se s tim prestane.

- Znam za slučaj jednog registriranog iznajmljivača na području općine Tisno koji je ovih dana četverokrevetni apartman za četiri odrasle osobe dao za samo 25 eura po danu, a njegova realna cijena je 50 eura.

A takvih je pojava sve više i više. Ogorčen sam ovakvim trendom u privatnom smještaju jer se s bescjenjem najprije ruši ugled i konkurentnost naše turističke destinacije i cijelog otoka Murtera. A takvim ponašanjem iznajmljivači na koncu ruše ugled i sebi - rekao je Ivan Klarin.

- Svjestan sam činjenice da je iznajmljivačima po zakonu omogućeno tržišno nadmetanje, odnosno slobodno formiranje cijena. Međutim, takva politika ugrožava ostale koji žive od turističke djelatnosti, a oni koji spuštaju cijene nemaju odveć koristi od toga kad plate režije, porez i boravišnu pristojbu - zaključio je Klarin.

Sve veći razmjeri

Pojava nelojalne konkurencije u privatnom smještaju poprima iz sezone u sezonu sve veće razmjere i u Vodicama, vodećoj destinaciji Šibenske rivijere. Na uglavnom prazne smještajne kapacitete ovih dana ukazuju nam redom fetivi Vodičani iz prvih turističkih zona, koji se iznajmljivanjem bave već četrdeset i više godina.

Prepolovljena cijena

Njih, kako kažu, ugrožavaju vlasnici apartmana koji žive u inozemstvu ili u unutrašnjosti države, a ljeti dođu u Vodice i bave se iznajmljivanjem soba i apartmana na crno, dakle bez prijavljene turističke djelatnosti.

Oni, npr., četverokrevetne apartmane na perifernim dijelovima Vodica iznajme gostima i za samo 20 eura dnevno, što je više nego prepolovljena cijena u odnosu na tržišnu koju primjenjuju domaći iznajmljivači. Ili, jedna dvokrevetna soba s kupaonicom može se dobiti za samo osam eura dnevno.

Stoga bi se moglo reći da su Vodičani zapravo počeli plaćati danak nekontroliranoj apartmanskoj i stambenoj gradnji u zadnjih dvadesetak godina. Nevjerojatan je podatak da je svake godine vodički privatni smještaj bogatiji za dodatnih dvije tisuće kreveta u novosagrađenim komercijalnim apartmanima ili pak obiteljskim kućama, čiji su vlasnici uglavnom povremeni stanovnici Vodica.

IIegalno iznajmljivanje

Neki od njih bave se iznajmljivanjem na legalan, a većina na ilegalan način, bez plaćanja poreza i turističkih pristojbi. No, zajedničko im je maksimalno obaranje cijena privatnog smještaja, čime direktno ugrožavaju domicilne iznajmljivače koji žive isključivo od turizma i kojima prijeti financijski slom. Jedini je izlaz, kažu nam dugogodišnji vodički iznajmljivači, u otkazivanju prijavljene turističke djelatnosti i prelazak u ilegalu, a što opet sve skupa vodi u anarhiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. veljača 2024 17:27