ELITNA ŠKOLA

Ogorčena majka učenice s posebnim potrebama: Ravnatelj ne želi moju disleksičnu kćer u školi

Za neuspjeh svoje kćeri, koja je na polugodištu imala sedam jedinica, majka Lana Marić-Štimac optužuje školu koja nije prilagodila program

ZAGREB - U nemogućnosti da uz pomoć odgovornih institucija riješim situaciju u kojoj se našla moja petnaestogodišnja kći koja boluje od disleksije, želim upoznati javnost s aktualnom situacijom u srednjoškolskom obrazovanju djece s posebnim potrebama. U srpnju 2010. došla sam upisati svoju kćer u srednju strukovnu školu “Vladimir Prelog” s rješenjem o individualiziranom ili prilagođenom programu.

Budući da su svi uvjeti bili zadovoljeni, nisam očekivala nikakve prepreke pri upisu.

No, neugodno sam se iznenadila kad su me ravnatelj škole Zlatko Stić i njegova zamjenica, školska psihologinja Violeta Jazbec, na sve moguće načine pokušali obeshrabriti i uvjeriti da njihova škola “nije u mogućnosti” prihvatiti takvu djecu niti provoditi prilagođeni program.

Možete li zamisliti s kakvom se klimom susrela moja kći u školi kojoj je na čelu spomenuti ravnatelj koji je već pri prvom susretu jasno demonstrirao svoj stav prema djeci s posebnim potrebama?

Žele potjerati učenike

Ovo je početak priče diplomirane politologinje Lane Marić-Štimac čija je kći, u osnovnoj školi vrlo dobre učenica, prvo polugodište strukovne škole za kozmetičarku završila sa sedam jedinica. Ogorčena tretmanom koji njezina kći ima u školi odlučila je pravdu potražiti javnim istupom.

- Isti tretman prošli su i ostali roditelji djece koja su posjedovala ista rješenja. No, zahvaljujući aktualnom zakonu, djeca su upisana, što ne znači da se odnos prema njima promijenio. Škola je zapravo uložila puno više napora da pokaže kako djetetu tu nije mjesto nego što se istinski trudila pomoći - kaže Marić-Štimac.

Odbili prilagodbu

Dodaje kako su u školi odbili prilagodbu programa iz kemije, na što su po zakonu bili obvezni, a individualizirani pristup sukladno pravilima struke nikada nisu osmislili.

Vidjevši što se događa, Lana Štimac se u studenom 2010. obratila Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa podneskom u kojem je detaljno iznijela sve primjedbe, opisala situacije u kojima se krši zakon i međunarodne konvencije, te navela sve pedagoške propuste kojima je svjedočila.

Podnijela je i nekoliko prijava inspekciji i o tome obavijestila pravobraniteljicu za djecu, pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom, neke saborske zastupnike, kao i ministra Radovana Fuchsa. - Još uvijek nisam dobila nikakav odgovor, no do mene su doprle razne informacije o dezavuiranju liječničkih nalaza moje kćeri, te psiholoških i defektoloških nalaza kao i rezultata vještačenja, a sve u nastojanju da se zaštiti ravnatelj i škola, a dijete proglasi nesposobnim.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:20