OPASNA PLANINA

OGORČENI PLANINARI UPOZORAVAJU 'Bik ubojica još slobodno šeće po Velebitu, što ako opet nekog napadne?'

 Wikipedia / Wikipedia

ZADAR Španjolski borbeni bik koji je prije 20 dana ubio zagrebačkog planinara Zdenka Đanića još uvijek je na Velebitu gdje se slobodno kreće, a nitko od nadležnih do sada nije reagirao na apele planinara da opasnu životinju maknu s jednog od najprometnijih točaka kojom svakodnevno prolaze brojni planinari na putu prema Svetom Brdu ili Vlaškom gradu, piše Zadarski.hr.

Iako su brojni planinari i ljubitelji prirode koji su prolazili područjem Malih i Velikih Libinja još prošli tjedan tvrdili kako su vidjeli tog bika, što znači da nije premješten u ograđeni prostor u Lici kako je bilo najavljeno, sada je to i potvrđeno porukom upozorenja koju je Mountain traveler Croatia objavila u petak na svojim stranicama.

"Poštovani ljubitelji prirode, nakon tragičnog događaja na Malom Libinju kada je planinar izgubio život u napadu španjolskog bika, osjećamo moralnu odgovornost obavijestiti Vas kako se spomenuta životinja još slobodno kreće područjem Malog i Velikog Libinja. Nakon kontaktiranja Rewilding Velebit, dobili smo informaciju kako rade na uklanjanju životinje sa ovog područja.

U kojem roku, nismo saznali, no tvrde kako će nas obavijestiti. Do tada, molimo da se držite pristojne udaljenosti te ukoliko se nađete u neposrednoj blizini ove životinje zadržite smirenost i ne mašete rukama ili bježite" stoji u njihovoj poruci upozorenja koju su prenijela brojna planinarska i ekološka društva jer je riječ o iznimno opasnoj životinji koja nije u svom prirodnom okruženju i zbog toga je njezina reakcija nepredvidiva.

Potvrđuje nam to i Danijela Bucić iz Mountain traveler Croatia kojoj je ta velebitska tura gotovo svakodnevna.

Tri puta sam prošla pored te životinje i osjeti se njezino čudno ponašanje. Odmah je počeo kopati nogama i mahati glavom, spremao se za napad, osjetila sam da se moram maknuti. Životinja nije kriva, na žalost, to je isto kao da na Velebit dovedete azijskog tigra. To je španjolski borbeni bik- kazala nam je Danijela Bucić.

Bik stare španjolske vrste goveda sayaguesa na Velebit je doveden prije tri mjeseca iz Nizozemske kako bi se dvijema obiteljima Vukelić i Brkljačić na njihovim gospodarstvima pomoglo u borbi protiv vukova i to preko tvrtkama Rewilding Europe i zakladom Tauros.

Projekt je pokrenula skupina nizozemskih znanstvenika na čelu s Fransom Schepersom. Navode da je riječ o jedinstvenom eksperimentu usmjerenom na povratak velikih životinja koje su davno nastanjivale kontinent i koje su istjerane iz njihovih staništa ljudskim djelovanjem. Na Velebitu im je bio cilj pariti boškarine i bikove: organizaciji bi išao pomladak, a stoka bi ostala na obiteljskim gospodarstvima.

Napada vukova zaista ima manje, međutim, koliko god namjera bila dobra, na Velebitu se, nažalost, na najgori način pokazalo da to baš i nije bilo pametno s obzirom da su u blizini planinarske staze.

Koliko će opasni bik još biti slobodan na Velebitu, ne zna se. Iz Rewilding Velebit rekli su kako će životinja biti preseljena u ograđeni tor u Lici, no kada, još nije precizirano. Navodno se to trebalo dogoditi do Nove godine, međutim, po ovom vremenu to će se teško izvesti.

Planirani i ljudi koji se bave organizacijom tura po Velebitu upozoravaju kako se nešto hitno mora poduzeti jer je ova životinja izvan kontrole doslovno tempirana bomba i samo je pitanje vremena kad će netko ponovno stradati, piše Zadarski.hr..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 10:15