DRUGA STRANA

OGORČENI RADNICI RESTORANA AKTIVISTICE ŽIVOG ZIDA Za Martinu smo radili na crno i bez redovne plaće, kad smo je tražili novac rekla nam je da odje**mo

Martina Županić (desno) na otvorenju restorana ChevapRolls u siječnju 2016. s partnericom u projektu Ivom Pehar (lijevo)

Martina Županić članica je Živog zida koja je zadnjih dana privukla pozornost javnosti zbog videa protiv poreza na nekretnine koji se masovno dijelio na društvenim mrežama, a koji je do danas pogledalo 850 tisuća ljudi.

Prije ove političke borbe, Županić je bila poznatija kao vlasnica restorana ChevapRolls, koji je zatvoren jer, kako je rekla, nije mogla plaćati radnike zbog višemjesečnih radova u Gajevoj ulici gdje se restoran nalazio.

Međutim, sada su se počeli javljati djelatnici koji su radili u restoranu i koji tvrde da je Županić utajivačica poreza koja mjesecima nije radnicima isplaćivala plaće.

“Kaj mi možete”

Ana Hrgovan, bivša voditeljica restorana ChevapRolls, jedna je od njih.

- Nisam mogla vjerovati kad je objavila onaj video na Facebooku. Pomislila sam: ‘Isuse, utajila si porez, kad smo te pitali da nam isplatiš plaću koju nam mjesecima nisi dala, rekla si nam: ‘Odje..., kaj mi možete’ - priča Ana.

Hrgovan je, kaže, sa Županić imala prisan odnos.

- Meni je plaća bila 5000 kuna, isplaćivala mi je minimalac, a ostalo mi davala ‘na ruke’. Bila je vrlo simpatična, činila se kao O.K. i poštena osoba pa mi to nije bilo problem - govori Hrgovan.

Za vrijeme Adventa, Županić je, tvrdi voditeljica, imala kućice na Velesajmu i na Klovićevim dvorima. Onaj na Velesajmu je brzo propao, ali je na Klovićevim dvorima bilo prometa.

- Zapošljavala je ljude na mjesec ili tjedan dana na tim kućicama, nije ih prijavljivala i ništa im nije platila. Nije isplaćivala ni dobavljače. Stalno je nalazila neke izgovore - troškovi su veliki, nema se novca, a ja na ispisu iz kase vidim da su joj prihodi 100 tisuća kuna. Tad mi je postalo jasno da ništa nije uplaćivala na račun firme - priča Hrgovan i dodaje da je promet koji je pao za vrijeme radova u Gajevoj brzo popravljen jer je Županić od Grada dobila odštetu od 6000 eura te da to nije razlog zatvaranja restorana.

Bivša voditeljica prijavila ju je Poreznoj inspekciji. Sličnu stvar priča nam i Mario Solina, koji je u restoranu radio kao dostavljač na tri i pol mjeseca, a bio je plaćen za samo jedan. - Kad sam je upitao zašto mi nije uplatila plaću, rekla je ‘nema novca’ - govori Solina.

Zbog sveg toga, Mario ju je odlučio tužiti. Na njegove pozive, kao ni na pozive ostalih radnika, Županić ne odgovara, kao ni na pozive inspektorata.

Danas je restoran ChevapRolls zatvoren, račun tvrtke je u blokadi, a zatražen je i stečaj.

Gospođa Županić, iako nam se prvo obećala javiti, nije na kraju htjela davati izjave o ovom slučaju, kao ni glavni tajnik Živog zida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:08