VELIKI PROBLEM

OGORČENI SLIJEPI UČENIK 5. RAZREDA OSNOVNE ŠKOLE U SPLITU Toni ide na gitaru, plivanje, robotiku i zbor, ali nema iz čega učiti: 'Vladu treba tužiti'

Ilustracija
 CHARLES TRAINOR JR / Newscom / Profimedia

Županijska udruga slijepih Split u otvorenom pismu javnosti tvrdi da je stanje u obrazovanju slijepe djece katastrofalno i pozivaju na hitno rješavanje tog problema. Ističu da knjige prilagođene slijepim učenicima mjesecima kasne.

- Vladu treba tužiti da malo bolje radi s knjigama, da plati jednu kaznu, da se opamete da malo bolje daju knjige i ne dozvoljavaju da svaka škola bira svoga nakladnika nego da svi imaju iste, kaže za HRT slijepi učenik 5. razreda Osnovne škole Dobri u Splitu, Toni Matijašević.

Toni ide na gitaru, plivanje, robotiku i zbor, ali nema iz čega učiti jer je udžbenik iz prirode na brajici dobio tek na početku drugog polugodišta. Onaj iz matematike dobio je tek nakon što su to gradivo u školi već prošli.

- Imam jedino taj udžbenik, engleski kao da nemam. Kaže mama neki dan, bila jedna situacija - sine, dobio si udžbenik iz matematike, koja ti je strana za zadaću? 115. Sine, ipak nemaš udžbenik. Nego? Nema stranica, onda nema ni udžbenika, to je udžbenik koji smo prošli, objašnjava Toni, inače odličan učenik.

Sara Grgić je slijepa učenica 6. razreda, jedna od njih pet u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

- Pomiješani su mi zadaci, npr. zadatak je u običnoj knjizi taj i taj, a u knjizi na brajici taj i taj, rekla je.

Obitelji kopiraju, čitaju djeci, snalaze se kako mogu. Sarin otac Pero Dario Borović, kaže da nešto u cijeloj toj situaciji ne štima.

- Udžbenik dođe nakon što je gradivo već odrađeno, što zaista nema smisla, znači sama organizacijska struktura svega toga ili kapacitet, dovoljan broj radne snage, nešto tu ne štima, rekao je za HRT.

Ivan Tokić iz Županijske udruge slijepih Split kaže da je sve to zapravo bacanje novca.

- Počevši od ministarstva s natječajima do institucija koje se javljaju na te natječaje, nemaju vjerojatno ni dovoljan broj zaposlenih i sve to kad krene naravno kasno, onda kasno dođu i udžbenici. A to je na žalost bačen ogroman novac jer udžbenicima na brajici cijena je u desecima tisuća kuna, rekao je Tokić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 23:20