MONOPOLIZAM

Ogorčeni u Sisačkoj željezari: Plaćamo dvostruko skuplju struju od konkurencije

Paško Vela kaže da već dva mjeseca ne može dobiti sastanak sa članovima Uprave HEP-a
 Miroslav Kiš/CROPIX

SISAK - Gotovo dva mjeseca predsjednik Uprave CMC-a Sisak, Paško Vela, uzalud pokušava doći do članova Uprave HEP-a, odnosno do predsjednika Uprave Hrvatske elektroprivrede, Damira Begovića.

Pisali i zvali

- Poslali smo pisanu molbu za sastanak, zvali telefonom, no u HEP-u nisu našli vremena za nas, nisu nam čak niti odgovorili na naš upit. Stalno su zauzeti - izjavio je Paško Vela, direktor sisačke Željezare.

Vela, ogorčen takvim ponašanjem direktora državne tvrtke, kaže da se HEP može tako ponašati jer je monopolist.

- U HEP-u dobro znaju da ja ne mogu kupiti struju od nekog drugog, nego samo od njih. Da je drukčije, da HEP ima konkurenciju, uvjeren sam da bi pronašli pet minuta vremena i pristojnosti da odgovore na pisani upit i telefonske pozive najvećeg kupca svojeg proizvoda, tvrtke koja mjesečno od HEP-a preuzima 17 milijuna kilovatsati električne energije i za to plaća oko sedam milijuna kuna. Vjerujem da bi uvažili tu činjenicu, kao i činjenicu da CMC Sisak zapošljava 1050 radnika, proizvodi za izvoz punim kapacitetom i godišnje u izvozu uprihodi oko 100 milijuna dolara - istaknuo je Vela.

Sastanak zbog cijene

Razlog zbog kojega CMC traži sastanak u HEP-u je cijena struje.

- Mi plaćamo struju dvostruko skuplje nego naša direktna konkurencija, željezare u Zenici i Smederevu. Naša je struja skuplja za četvrtinu nego što električnu energiju plaćaju čeličane u SAD-u ili susjednim zemljama. O tome smo željeli razgovarati. Razgovarati želimo i s predstavnicima Vlade i dobavljača plina o cijeni plina za gospodarstvo. Plin je u Hrvatskoj 25 posto skuplji nego u okolnim zemljama, što je još jedan dokaz da je u Hrvatskoj jako skupo raditi i proizvoditi za izvoz - zaključio je Vela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 19:40