LJETNE ŽALOPOJKE

OGORČENI UGOSTITELJI IZ NAŠE RAZVIKANE DESTINACIJE Silno su nezadovoljni gostima: 'To je sve ekipa iz istočnog bloka, njih pet dijeli jednu pizzu'

 
Ilustracija: Umag i pizza
 Profimedia, Alamy

Ovog ljeta neprestano se priča o tome kako je turistička sezone lošija od lanjske, iako većina dosad objavljenih brojki o dolascima i broju noćenja sugerira da do značajnijeg pada nije došlo.

Tako je ovog ljeta, prema službenim podacima, gostiju tek neznatno manje, dok je potrošnja u odnosu na prošlu godinu značajno veća.

No, prema tvrdnjama ugostitelja s kojima je razgovarala novinarka Glasa Istre, promet im je pao i to značajno - od 25 do 30 posto. Konkretno, radi se o 10-ak ugostitelja smještenih u centru Umaga, jedne od najatraktivnijih i najposjećenijih hrvatskih destinacija.

Primjerice, novinarka Glasa Istre je u konobi Viktor zatekla dosta praznih stolova…

Vlasnik Viktor Gjini tvrdi da mu se pad prometa i klijentele kreće oko 35 posto, što je, ističe - užas.

- Potrošači su loši, uglavnom konzumiraju jeftiniju hranu, ćevape i pizze. Naručuju po jednu pizzu za dvije ili više osoba jer su to, uglavnom, obiteljski gosti iz nekadašnjih zemalja istočnog bloka. Brzo odlaze na spavanje pa se terase već prazne od 21.30 sati, dok drugih potrošača nema. Općenito nema gužve u gradu, onog poznatog talijanskog žamora u kolovozu, sve je umrtvljeno i ne znam gdje su ti brojni gosti o kojima nam pune glave. Možda su u svojim apartmanima, a možda u pečenjarama po trgovačkim centrima, kaže Gjini, dodavši da je veliki dio lanjskih gostiju vjerojatno odletio u Grčku i Tursku jer su im cijene i usluga tamo prihvatljiviji.

Danijel Risonjić, vlasnik konobe Umag, također ističe pad od oko 25 do 30 posto i goste srednje i niže platežne moći.

- To su gosti srednje i niže platežne moći. Zamjetno je to po izboru jeftinih jela i načinu ponašanja za stolom. Stalno se cjenkaju, prigovaraju i nešto zahtijevaju. Svi se žale da smo preskupi. Najčešći gosti dolaze iz Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke, a Talijana je tek u tragovima, kaže Risonjić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2020 22:49