NA RUBU SLOMA

Ogorčeni ugostitelji o najavljenoj novoj mjeri: ‘Pa mislili smo da se Capak zaj**ava!‘

Morat ćemo ukinuti čak i naše čuvene karaoke, ritam je mirniji, ali ovo ‘novo normalno‘ je financijski neodrživo, kaže vlasnik lokala
Duje Kaćunić, direktor F-grupe u čijem se portfelju nalazi niz lokala u gradu pod Marjanom
 Jakov Prkić/CROPIX

Najava Nacionalnog stožera civilne zaštite o smanjenju razine decibela u ugostiteljskim objektima, uz obrazloženje da "postoje ozbiljne znanstvene studije koje govore da kad se ljudi manje deru, manje se širi i virus" od strane splitskih ugostitelja dočekana je uz - šok i nevjericu.

Nakon prve reakcije, međutim, između redaka počeo se nazirati i očaj... No čini se da su odlučili barem uložiti verbalni protest. Drugim riječima, splitski ugostitelji neće šaptom pasti!

- Kad sam čuo to što govore, najprije sam mislio da je zafrkancija. Ali ne, stvarno se Capak naslanja na teoriju da se virus jače širi što je glazba glasnija! Nevjerojatno, ali istinito – reagirao je Marko Bralić Keto, suvlasnik lokala Antique na splitskoj rivi, jednog od rijetkih mjesta u Splitu u kojima je i usred zime pulsirao život. No, taj puls sve više slabi...

- Nama je i bez ovih mjera zima bila – korona. Sad nas je najprije ubilo s radnim vremenom i razmakom stolova, a kad nam ukinu i svirke koje smo planirali početi uvoditi lagano sa zahladnjenjem, mogu nas mirne duše i zatvorit'! Naravno, ispoštovat ćemo mjere Stožera ma kako bizarno zvučale, ali ne znam koliko ćemo moći uopće izdržati. Ovo je suludo! Samo da što prije prođe ova noćna mora i svane zora – ilustrativan je Keto iz Antiquea, piše Slobodna Dalmacija.

image
ekipa iz kafića Antique na splitskoj Rivi
Jakov Prkić/CROPIX

Da se Stožer trpko našalio s ljudima namah je pomislio i 29-godišnji Duje Kaćunić, direktor F-grupe u čijem se portfelju nalazi niz lokala u gradu pod Marjanom: Plava kava, Terminal, Beach&Booze i Fabrique kod Svetog Frane, objekt koji je također jedva uspijevao prezimiti i bez anti-covid mjera.

- U šoku sam, u stvari u zadnje sam vrijeme čak i očvrsnuo, navikao na razne udarce kojima Stožer zatire život u gradu i državi. Neću ulaziti u znanost, nisam znanstvenik pa ne želim tvrditi da nije istina da razina decibela utječe na razmnožavanje virusa, ali s moje strane mogu reći da sve skupa držim nelogičnim, pretjeranim.

Pa mi smo svi na korak do zatvaranja, ostaje nam samo opcija posluživanja hrane i "tiha misa"! Morat ćemo u Fabriqueu ukinuti čak i naše čuvene karaoke, ritam je mirniji, ali ovo "novo normalno" je financijski neodrživo. U sezoni nismo zaposlili dodatnih šezdeset ljudi, pazite, to je šezdeset plaća za nečije familije, šezdeset ljudskih sudbina! Dakle sad imamo dvostruko manje zaposlenih nego što bi ih imali, ukupno 120 ljudi. Ovih šezdesetak koji, pak, rade, također su ugroženi. To me najviše boli, pred nama je duga zima, sedam neizvjesnih mjeseci. A omča se sve više steže - govori Kaćunić.

Dok ga nisu snašle mjere, objekt Tenis (registriran kao caffe bar/noćni klub) radio je do četiri ujutro. Sad je poslovanje reducirao u skladu s novim pravilima, a vlasnik Ognjen Jahjefendić imao je u planu ranije početi sa svirkama i programima. No od toga - ništa.

- Ljeti smo zapošljavali i do četrdeset ljudi, a sad ih imamo dvadesetak zaposlenih i jedva opstajemo. Već smo ukinuli posluživanje hrane, ostali smo na slasticama i planirali ranije svirke, ali sad ni od toga nema niti "s". Od dnevnih kava ne možemo preživjeti, bolje da nas odmah zatvore - ogorčeno poručuje Ognjen Jahjefendić zvani Ogi.

Ima i lokala kojima je upravo zima "po vokaciji" bila forte, dok su ljeto kuburili s minusom kojega bi dakle iskompenzirali zimi. Jedan od zimskih lokala je Moon na Gripama, koji bi se tijekom listopada zahuktao svirkama i DJ-večerima vikendom, no po novome, čini se, čeka ga - "sound of silence"...

- Ovo će proizvesti domino-efekt, već smo reducirali program, sad ga moramo ukinuti, glazbu utišati, mi koji smo u najmu propadamo! Od dnevnih kava i hrane preživjet će ugostiteljski objekti čiji vlasnici imaju svoj prostor, mi ostali nećemo moći plaćati najam niti zadržati radnike. Ne vidim rješenje, a čini mi se da ga ne vidi ni Stožer jer zatvara oči pred druženjem koje se nastavlja iza ponoći po zidićima i stanovima, da ne kažem benzinskim pumpama; to ne podliježe restrikcijama. Trgovcima je svanulo, barem onima koji prodaju prehrambenu robu i lijekove, a mi ugostitelji ćemo prvi poginuti - pesimistično predmnijeva Dražen Granić, vlasnik kultnog lokala Moon, piše Slobodna Dalmacija.

Ni manji objekti poput antologijskog caffea/noćnog kluba Versi na Bačvicama neće ostati imuni na nove mjere, stupe li doista na snagu. Renco Petrošić, vlasnik Versija, već sad sluti minus iz kojega se neće izvući.

- Ljeta su nama korona i bez korone, radimo tad samo nećak Riki (Rikard, nap.a.) i ja, jedva se izvučemo, s minusom kojega onda pokrpamo preko zime. Versi je okupljalište više-manje iste klijentele, stalnih gostiju koji nisu konfliktni i vole dobru muziku. E od sad više nema te muzike, jedino da podijelimo svima slušalice na ulazu i masku kao u bolnici, da ne mogu niti slušat' niti pričat'! Ne mogu vjerovati da se stvarno uvodi ta mjera, ne znam bi li se smijao ili plakao. Sve mi se čini da ću se morat' prekvalificirat', a lokal zaključat' - ojađeno Petrošić rezimira mišljenje koje, čini se, unisono dijele svi splitski ugostitelji iz sličnog, "veselijeg đira".

Šapni mi tiho, tiše: Iza ponoći tek možda nakon 7. listopada

Stožer je nedavno produžio odluku o zabrani rada noćnih klubova, barova i kafića nakon ponoći i to je na snazi do sedmog listopada.

Po hrvatskim zakonima, u ugostiteljskim objektima u kojima glazba nije predviđena kao obveza u minimalnim uvjetima, buka iz zvučnika smije dosezati 65 decibela, no to često bude puno više.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji objavili su nedavno kako povećanje glasnoće za 35 decibela - što je razlika između šaptanja i vike - odašilje 50 puta više čestica virusa. Na potonje se referira i naš Stožer...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 13:32