BURNE REAKCIJE

OGORČENJE U SISKU ZBOG NAJAVE GAŠENJA RAFINERIJE 'Neće to ići samo tako, pitat će se i nas. Žalosno je da jedan ministar tako govori'

 Bruno Konjevic / HANZA MEDIA

SISAK – Nakon što je u srijedu ujutro hrvatsku, a posebice sisačku javnost uzdrmala izjava saborskog zastupnika Tomislava Panenića koji je rekao da je gašenje Rafinerije nafte Sisak neminovno, oglasio se i ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović. 'Što znači izgubiti rafinerije? Mi moramo shvatiti da je cijelo društvo u tranziciji. Idemo u postfoslino društvo, konzumacija derivata se smanjuje, neminovno dolazi do toga da se neki kapaciteti moraju ugasiti. Druga je stvar što se ta tranzicija mora napraviti tako da se vodi računa o radnim mjestima, a tu brigu mora voditi država'. Ministar Dobrović je u izjavi za N1 rekao kako se 'razgovor o tome već događa - prvo na razini vlade, a onda i s našim partnerom MOL-om'.

- Ne brine mene toliko izjava bivšeg ministra Panenića o sudbini Rafinerije nafte u Sisku, brine me više izjava aktualnog ministra zaštite okoliša i energetike, Slavena Dobrovića koji je u srijedu dopodne rekao da će se ugasiti Rafinerija nafte u Sisku kao da je to već dogovoreno na Vladi, rekao nam je Predrag Sekulić, koordinator Stožera za spas Rafinerije nafte u Sisku.

- Prošla Vlada pala je zbog Ine, Most je preuzeo energetiku baš radi Ine, a sada orkestrirano, preko Panenića i Dobrovića najavljuju njezino gašenje i obojica Mostovih dužnosnika ostavljaju dojam kao da se mire s time, da je to gotova svršena stvar. E, neće ići samo tako, pitat će se i nas radnike. Žalosno je da jedan ministar hrvatske Vlade tako govori. Ministar Dobrović treba skrbiti o budućnosti energetike i energetske samostalnosti Hrvatske, a ne da mi, radnici rafinerije Sisak govorimo da je gašenje rafinerije u Sisku ubijanje energetske neovisnosti Hrvatske, rekao je Predrag Sekulić. Dodaje kako sindikati u Rafineriji Sisak još nisu odlučili koje će poteze povući nakon izjava Mostovih dužnosnika, ali da neće sjediti skrštenih ruku.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić (HDZ) ističe kako nije čuo što su točno izjavili Panenić i Dobrović, ali da je stav županijskih vlasti jasan: 'Nema govora o zatvaranju Rafinerije nafte Sisak, hrvatska država mora zaštiti svoju energetsku stabilnost i neovisnost', rekao je Žinić. Zanimljivo je podsjetiti na izjavu u predizbornoj kampanji, sredinom kolovoza u Sisku, kada je Goran Marić prvi na listi HDZ-a u 6. izbornoj jedinici i aktualni ministar u Plenkovićevoj vladi, upitan o sudbini rafinerije nafte u Sisku rekao: 'Kada dođemo na vlast, nikada nećemo dopustiti gašenje Rafinerije nafte u Sisku. U protivnom trebamo razmisliti možemo li se i dalje baviti politikom'. HDZ je osvojio vlast.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:02