POBUNA U VLADAJUĆOJ STRANCI

Ogranci HDZ-a žele Milana Bandića, Kosor prijeti kaznama

Gradonačelnik Vrančić kaže kako je iz riječi Jadranke Kosor shvatio da glasuju po svojoj savjesti
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Predsjednica je zatražila od mene da se hitno sastane Gradski odbor HDZ-a u Zadru, te da se moraju povući neki potezi kao poruka svim članovima stranke, komentirao je potpredsjednik HDZ-a i ministar Božidar Kalmeta neočekivanu izjavu zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića koji je javno kazao kako će u drugom krugu izbora podržati Milana Bandića.

- Stav Hrvatske demokratske zajednice je jasan: u drugom krugu predsjedničkih izbora nećemo podržati ni jednog od kandidata! To je odmah nakon objave službenih rezultata rekla i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i njena izjava obvezuje sve članove naše stranke, pa i gradonačelnika Zadra gospodina Vrančića, kazao je Kalmeta koji je sa šeficom HDZ-a Jadrankom Kosor o tome razgovarao ubrzo nakon što je Vrančićeva izjava izašla u javnost.

Gradonačelnik Vrančić danas je bio iznenađen što je njegova izjava na gradskoj televiziji u Zadru, kako je rekao, poprimila takve razmjere. No, ostao je pri svojoj odluci.

Moramo ići na izbore

- To je moja privatna odluka. Sve što sam rekao, rekao sam u svoje osobno ime. Ni Milan Bandić, ni Ivo Josipović nisu kandidati moje stranke, niti moje političke opcije.

Nisam ih ja izabrao za drugi krug, nego građani. Ali od te dvojice prednost dajem Bandiću. Mislim da je Bandić bolje rješenje od Ive Josipovića za budućnost naše države, ali i za Zadar i njegove buduće potrebe. Josipović je puno udaljeniji od političkog programa i ciljeva HDZ-a nego Bandić, rekao je Vrančić čije je jasno opredjeljivanje za Milana Bandića došlo svega desetak dana nakon što je Vrančić zatražio da s Bandićeve službene internet stranice bude skinuta njihova zajednička fotografija nastala na jednoj od nogometnih utakmica na zadarskim Stanovima.

Makarski HDZ poziva glasače da daju glas Milanu Bandiću

MAKARSKA – Na izvanrednoj sjednici GO HDZ donesena je odluka o podršci predsjedničkom kandidatu Milanu Bandiću. Upućen je poziv svim glasačima HDZ-a Makarske i primorja da izađu na predsjedničke izbore 10. siječnja 2010. i daju svoj glas kandidatu Milanu Bandiću.

- Svojim dosadašnjim radom kao gradonačelnik Grada Zagreba koji je surađivao sa svim hrvatskim gradovima, pa tako i Makarskom, svojim pogledima na hrvatsku budućnost, odnosom prema hrvatskim braniteljima i demokršćanskim svjetonazorom gospodin Bandić zavrjeđuje potporu Makarske i Podbiokovlja, te cijele domovinske i iseljene Hrvatske, stoji u priopćenju za javnost koje je potpisao predsjednik makarskog HDZ-a dr. Marko Ožić-Bebek. Ana Dragičević/EPEHA

- Poštujem odluku stranke, znam da je stav da se ne podrži nijedan kandidat i nije mi ni na kraj pameti bilo da se suprostavljam odlukama predsjednice. No, premijerkinu sam najavu shvatio i da nećemo apstinirati na izborima, te da trebamo u drugom krugu odlučiti po svojoj savjesti. U protivnom bi to značio bojkot izbora. Naša je građanska dužnost da izađemo na izbore, kazao je Vrančić i pojasnio:

Hebrang je moj kandidat

- Moj osobni kandidat i kandidat stranke bio je Andrija Hebrang. Za njega sam glasovao u prvom krugu, ali on, na žalost, nije prošao, kazao je Vrančić i dodao kako su ga iznenadili pritisci na njega nakon te izjave:

- Ne bi valjalo suspendirati demokraciju i zastrašivati ljude u političkom izjašnjavanju. Nije bilo pritisaka iz moje stranke, ali ih je bilo iz moje okoline i medija kroz telefonske pozive i “propitkivanje” o tome kako sam se usudio takvo nešto javno reći, kazao je Vrančić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2024 10:23