VATROGASCI U AKCIJI

Ogroman povodanj potopio dalmatinski grad, pogledajte kako izgledaju ulice

Sve raspoložive snage JVP-a i DVD-a su na terenu i obavljaju ispumpavanja po dojavama građana i drugih službi

Metković

 /Stanislav Soldo

Milijuni kubika vode tijekom cijele protekle noći prepumpani su u lateralani kanal Koševo-Vrbovci na području Repa u dolini Neretve, javlja Slobodna Dalmacija.

Velika crpka još uvijek radi punom parom i vuče vodu koja se razlila po naselju Slatine u Metkoviću i okolnim poljoprivrednim površinama. Inače, laterlani kanal služi za navodnjavanje u ljetnim mjesecima, a u zimskim i u vrijeme visokih vodostaja njegova namjena je isključivo za odvodnju viška vode.

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Metković i DVD-a "Metković", prepumpavanjem su spasili stanovnike predjela Slatine koji je inače na nešto nižoj koti od ostalih naselja na lijevoj obali Metkovića. Gasitelji su intervenirali i na desnoj obali, na Unki i u Zagrebačkoj ulici gdje su poplave češće s obzirom na okolni močvarni teren.

Olujno nevrijeme praćeno jakom kišom u noći sa subote na nedjelju pogodilo je Metković. Ukupno je palo 167 litara oborina po četvornom metru.

Radi se o iznimnim količinama, budući da u prosječnom zimskom kišovitom mjesecu padne od 200 do 220 litara kiše po četvornom metru. Drugim riječima, Metković je u jednom danu gotovo premašio cijeli mjesečni prosjek padlina.

Sve raspoložive snage JVP-a i DVD-a su na terenu i obavljaju ispumpavanja po dojavama građana i drugih službi. Kako doznajemo, "Hrvatske vode" su poduzele redovne mjere obrane od poplava u okviru svoje nadležnosti.

Međutim, čini se da se vrijeme smiruje, prognoze govore o prestanku oborina, pa Metković i njegovi stanovnici mogu odahnuti, piše Slobodna Dalmacija.

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:03