NAJGORE PROŠLA BANIJA

Ogromna oluja u više županija, iščupana stabla padala i po autima, službe zatrpane pozivima

Ima srušenih elektrostupova, oštećenih kuća i vozila, zakrčenih prometnica...
Posljedice olujnog nevremena u Sisku
 Danijel Begić/Facebook

Olujno nevrijeme u nedjelju oko podneva pogodilo je područje Sisačko-moslavačke županije, a zatim se premjestilo i na Požeško-slavonsku, Virovitičko-podravsku, Bjelovarsko-bilogorsku i Osječko-baranjsku županiju.

Prema prvim informacijama, najteže su prošli Banija i moslavačko područje. Na udaru vremenskih neprilika našli su se tako Sisak, Petrinja, Glina, Kutina, Hrvatska Kostajnica... Nevrijeme je dovelo do toga da su iščupana brojna stabla te da je promet otežan.

Sisak.Info piše i da su oštećeni neki objekti na području Petrinje. Među oštećenim objektima našla se i crkva svetog Lovre u Petrinji.

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je da su Županijski centri 112 Zagreb i Sisak s područja Sisačko-moslavačke županije zaprimili pozive o oluji.

- Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je danas, oko 11 sati i 40 minuta više dojava o nevremenu u Sisačko-moslavačkoj županiji. U mjestima Begovići, Gornja i Donja Pastuša te Tremušnjak došlo je do nestanka struje. Građani dojavljuju da je drveće blokiralo ceste te su popadale strujne bandere. Na terenu su vatrogasci te im je prioritet raskrčivanje cesta od drveća i strujnih bandera. U mjestu Gornji Žirovac također ima drveća po cesti te je u tijeku raskrčivanje. Trenutno je preko 20 intervencija u tijeku, javili su iz Civilne zaštite.

Grad Sisak je na svojoj Facebook stranici objavio da su dežurne gradske službe izašle su na teren te da pomažu u sanaciji štete i normalizaciji prometa.

Pao dalekovod

- Pala su stabla na prometnicama. Za sada znamo da je u Begovićima pao dalekovod, kao i crjepovi i krovovi', rekao je dozapovjednik DVD Petrinja Zvonimir Ljubičić za DNEVNIK.hr opisujući stanje u svom gradu.

Na radarskim snimkama Državnog hidrometeorološkog zavoda je vidljivo da se čitavom Banijom premjestio olujni sustav koji je zatim odmaknuo prema sjeveroistoku gdje je također izazvao neprilike.

image
Radarska snimka DHMZ-a
DHMZ

- Županijski centar 112 Požega zaprimilo je dojavu o nevremenu koje je zahvatilo područje Požeško-slavonske županije uzrokujući materijalnu štetu na krovovima kuća, srušena drveća na prometnicama i prekida opskrbe električnom energijom. Žurne službe su obaviještene i na terenu su, javili su iz Civilne zaštite.

- Županijski centar 112 Virovitica također je zaprimilo dojave da je nevrijeme zahvatio područje Virovitičko-podravske županije, a koje je uzrokovalo nekoliko srušenih stabala na prometnicama. Žurne službe su izviještene i na terenu su, dodali su iz Civilne zaštite.

Kaos i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

- Šire područje Bjelovarsko-bilogorske županije iza 12 sati također je zahvatilo olujno nevrijeme praćeno pljuskom, grmljavinom i jakim vjetrom. Županijski centar 112 Bjelovar zaprimio je oko 50 dojava građana i interventnih službi o posljedicama nevremena, a odnosile su se na pad stabala na prometnice, oštećene električne i telefonske vodove, te oštećene objekte. U Grubišnom Polju vjetar je odnio krov na tvrtki Komunalac, u naselju Dražica stablo hrasta oštetilo je gospodarske objekte jednog kućanstva, u Velikom Grđevcu stablo je palo na jedno osobno vozilo. Po dojavama, alarmirane su nadležne službe koje postupaju po dojavama, također su izvijestili iz Civilne zaštite.

Područje Osječko-baranjske županije također je zahvatilo nevrijeme koje je uzrokovalo poteškoće u prometu i prekide u opskrbi električnom energijom.

Oluja je ranije zahvatila i dijelove Zagrebačke županije odakle su također stigla izvješća o drveću koje je palo i zakrčilo prometnice te o oštećenim strujnim stupovima i kabelima. U mjestu Vrbovečka Dubrava oštećeno je nekoliko desetaka kuća s kojih su popadali crjepovi te su oštećeni krovovi.

Prognoza: Nestabilno

Prema najnovijoj vremenskoj prognozi, u većini krajeva Hrvatske tijekom cijele nedjelje bit će promjenjivo oblačno i nestabilno. Mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom, osobito na zapadu zemlje gdje je lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme, uz najveću vjerojatnost na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji uglavnom suho uz najviše sunčanog vremena.

Slab i umjeren jugozapadni vjetar, mjestimice s jakim udarima, kasno poslijepodne okretat će na zapadni i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu umjereno do jako jugo i jugozapadnjak, u Dalmaciji prolazno sjeverozapadnjak. Najviša temperatura zraka uglavnom od 28 do 33 °C, na istoku i u Dalmaciji i viša.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je u nedjelju crveno upozorenje zbog iznimno visoke temperaturw u splitskoj regiji, dok su zbog toplinskog vala i mogućnosti nevremena izdana narančasta upozorenja za više regija, na sjevernom Jadranu i u središnjoj Hrvatskoj.

DHMZ: Poduzmite mjere

U splitskoj regiji očekuje se vrlo topla noć i vrlo vrući dan, a maksimalna temperatura popet će se iznad 35 stupnjeva Celzijevih. - Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama, navodi DHMZ u preporukama građanima.

Narančasta upozorenja izdana su za područja osječke, gospićke, riječke, kninske i dubrovačke regije. U osječkoj regiji je uz vrlo vruć dan s maksimalnim temperaturama iznad 36 stupnjeva, moguće lokalno grmljavinsko nevrijeme.

U gospićkoj regiji očekuju se mjestimice olujni udari jugozapadnog vjetra s najjačim udarima vjetra većim od 55 kilometara na sat. Mjestimice je moguće i grmljavinsko nevrijeme, ponajprije u Gorskome kotaru. U riječkoj regiji, uz visoke temperature, moguće je mjestimice jako jugo i jugozapadni vjetar te izraženije grmljavinsko nevrijeme.

Na području kninske i dubrovačke regije očekuje se toplinski val, a u kninskoj regiji maksimalna temperatura mogla bi prijeći 36 stupnjeva Celzijevih. U zagrebačkoj regiji na snazi je žuto upozorenje jer su mjestimice mogući olujni udari jugozapadnog i zapadnog vjetra te navečer sjeverozapadnog vjetra.

Na sjeverozapadu BiH snažno nevrijeme, u cijeloj zemlji paklene vrućine

Olujno nevrijeme pogodilo je u nedjelju prije podne područje sjeverozapadne Bosne pričinivši materijalnu štetu u gradovima te regije.

Snažni vjetar praćen pljuskom zahvatio je Bihać, Cazin i Veliku Kladušu. Mjestimice je oštetio krovove kuća i porušio drveće koje je uništilo i oštetilo nekoliko automobila.

U okolici Cazina vjetar je bio toliko jak da je prevrnuo jedan kamion.

Vatrogasne ekipe upućene su na teren kako bi sanirale nastalu štetu.

Vremenske prilike stabilizirale su se nakon nešto manje od sat vremena.

Za veći dio Bosne i Hercegovine u nedjelju je proglašen crveni meteoalarm zbog iznimno visokih temperatura koje u Hercegovini prelaze 40 Celzijevih stupnjeva. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:24