SMJENA TURISTA

Ogromne gužve na autocestama i graničnim prijelazima, čeka se i po 6 sati, policija objavila snimke iz zraka

Pojačan je promet u smjeru mora i prema unutrašnjosti te u priobalju pa se vozačima savjetuje da održavaju razmak između vozila
Gužva kod naplatnih postaja Lučko
 Goran Mehkek/Cropix

Na Autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče pojačan promet između naplate Lučko i čvora Bosiljevo II u smjeru mora, a kod naplatnih postaja Lučko u smjeru Zagreba kolona je duga oko pet kilometara, a kod Demerja oko dva kilometra, izvijestio je u subotu oko podneva Hrvatski auto-klub.

Pojačan je promet na cestama u smjeru mora i obrnuto prema unutrašnjosti te u priobalju pa vozačima savjetuju da održavaju sigurnosni razmak između vozila.

image
Gužva kod naplatnih postaja Lučko
Goran Mehkek/Cropix
image
Gužva kod naplatnih postaja Lučko
Goran Mehkek/Cropix
image
Gužva kod naplatnih postaja Lučko
Goran Mehkek/Cropix

Na A 1 kolona je vozila u pokretu između 204. i 195. km u smjeru Dubrovnika i između čvora Zadar 2 i tunela Bristovac u smjeru Zagreba te između tunela Čelinka i čvora Maslenica smjeru Dubrovnika.

Na A2 Zagreb-Macelj kod naplatnih postaja Trakošćan u smjeru Republike Slovenije kolona je duga oko 500 etara, a na zagrebačkoj obilaznici pojačan je promet prema naplatnim postajama Lučko iz smjera Jankomira. Kolona osobnih i teretnih vozila ispred graničnog prijelaza Bajakovo duga je oko četiri kilometra.

image
Gužva kod naplatnih postaja Lučko
Goran Mehkek/Cropix
image
Gužva kod naplatnih postaja Lučko
Goran Mehkek/Cropix
image
Gužva kod naplatnih postaja Lučko
Goran Mehkek/Cropix

Na Istarskom ipsilonu, zbog pojačanog prometa na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija stvorila se kolona dugačka četiri kilometra koja se dijelom proteže i na Istarski ipsilon - kod čvora Matulji u smjeru Rijeke kolona je duga oko tri kilometra, kod tunela Učka u smjeru Rijeke kolona je duga oko dva kilometra, a na Krčkom mostu u oba smjera kolone su duge oko četiri kilometra.

Najteža situacija je na graničnom prijelazu Vinica-Pribanjci gdje se na ulazu iz Slovenije u Hrvatsku, prema informacijama portala 24ur.com, čeka čak šest sati, a kao razlog takvog kaosa, osim same gužve, navode i pad sustava za provjeru covid potvrda na hrvatskoj strani.

Hrvatska policija gužve nadzire i iz zraka, a na svojoj službenoj stranici na Twitteru MUP je objavio helikoptersku snimku kolone na autocesti A1.

Prometno je bilo i u Trajektnoj luci u Makarskoj, u kojoj su tijekom posljednjeg vikenda u srpnju zabilježene veće gužve.

image
Gužva na trajektu u Makarskoj
Ivo Ravlic/Cropix
image
Gužva na trajektu u Makarskoj
Ivo Ravlic/Cropix
image
Gužva na trajektu u Makarskoj
Ivo Ravlic/Cropix
image
Gužva na trajektu u Makarskoj
Ivo Ravlic/Cropix

Iz HAK-a zbog upozorenja od toplinskog vala savjetuju svima koji putuju na dužim relacijama da to čine rano ujutro ili kasnije navečer, a izbjegavaju vožnju i putovanje tijekom dana kada temperature dosežu svoj maksimum.

Tijekom puta treba se češće zaustaviti i rashladiti te piti dovoljno tekućine i umjereno koristiti rashladni uređaj u vozilu, a ako se vozač tijekom vožnje osjeća loše odmah se treba zaustaviti i potražiti liječničku pomoć, poručili su iz HAK-a.

Splitske luke za vikend očekuju 101 tisuću putnika

Splitska zračna i gradska luka očekuju da će ovog vikenda u grad pod Marjanom i okolne otoke doputovati iz brojnih destinacija svijeta, ali i Hrvatske 101 tisuća putnika.

Splitska zračna luka time će srpanj zaključiti s udjelom od 48 posto putnika u odnosu na srpanj 2019., a gradska luka u kojoj ne kriju zadovoljstvo s udjelom od 75 posto u odnosu na srpanj rekordne 2019. godine.

U splitskoj zračnoj luci očekuju da će tijekom vikenda sletjeti i poletjeti 190 zrakoplova od čega ih je 150 na redovnoj liniji, dok će preostalih 40 privatnih zrakoplova kroz luku provesti 36 tisuća putnika.

"Srpanj bi trebali zaokružiti s 350 tisuća putnika, a usporedbe radi lani u istom razdoblju bilo ih je oko 170 tisuća, dok je srpanj 2019. zaključen sa 720 tisuća, rekao je Hini šef Službe prihvata i otpreme putnika splitske zračne luke Mate Melvan.

Napomenuo je da su posljednji vikend u srpnju i prvi u kolovozu godinama već standardno turistički najbrojniji. "I dalje pratimo situaciju sa koronom, a za sada se sezona odvija odlično", dodao je Melvan.

Rekordan je vikend i u gradskoj luci u kojoj se očekuje više od 65 tisuća putnika i preko 15 tisuća vozila, rekla koordinatorica Jadrolinije je Jelena Ivulić.

Po podacima koje je iznijela do subote u 13 sati uvedene su dvije izvanredne linije za Supetar dok su trajekti za ostale otoke puni. Putnici su u vozilima u koloni u Zvonimirovoj ulici i dalje do trajektne luke čekali i više od dva sata.

"Sada smo na 75 posto brojki koje smo ostvarili u srpnju 2019. Više smo ego zadovoljni, te vjerujemo da sezona neće naglo završiti", rekla je Ivulić.

Napomenula je da je prometni pritisak sa svih strana, od ulaza u Split, ali i na ulazu u trajektnu luku. "Preporučujemo svima koji trebaju u luku da što prije krenu i naoružaju se strpljenjem, ali vrijedi to istrpjeti za naše otoke", poručila je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 03:14