SLUŽBENI PODACI

Ogromne razlike: Za jednu kuću u Splitu moguće ih je kupiti čak 246 u najjeftinijem dijelu Hrvatske!

Navodi se i primjer stana od 54 kvadrata u Križevcima koji je na dražbi prodan za samo 13.500 eura

Ilustrativna fotografija, gradnja u Splitu

 Sasa Buric/Cropix

Prema službenim podacima o kupoprodajnim cijenama i aktualnim javnim dražbama nekretnina pod ovrhom, u Hrvatskoj su najjeftinije obiteljske kuće na području Koprivničko-križevačke županije.

Danica.hr navodi promjer kuće u Kalniku kod Križevaca, površine 129 kvadrata, kojoj je početna cijena 892 eura. Osim kuće, prodaju se i pripadajuća oranica, šuma, vrt, pašnjak, dvor, sve za 892 eura. Navodi se i primjer stana od 54 kvadrata u Križevcima koji je na dražbi prodan za samo 13.500 eura, točnije, 250 eura po kvadratu.

Prije dvije godine je medijalna cijena kvadrata obiteljske kuće u toj županiji iznosila tek osam eura. Službeni su to podaci Ministarstva prostornog uređenja i Ekonomskog instituta Zagreb. U Koprivnici se tako 2022. godine kvadrat prodavao za 33 eura, a u ostalim dijelovima županije za samo pet eura.

Kuće su najskuplje na području Splitsko-dalmatinske županije, gdje je cijena oko 667 eura po kvadratu. U gradu Splitu je medijalna cijena kvadrata kuće prije dvije godine iznosila 1234 eura. Danica.hr piše da to znači da se za jednu prosječnu kuću od stotinjak kvadrata moglo kupiti čak 246 kuća u Podravini ili Prigorju.

Razlika između te dvije županije je velika i kada je riječ o cijenama stanova. Medijalna cijena u Koprivničko-križevačkoj županiji 2022. je iznosila 705 eura, a kad bi se Koprivnica izuzela, u ostatku županije medijalna cijena je iznosila tek 9 eura po kvadratu. U Splitu je taj iznos za kvadrat stana iznosio 2066 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:01