PRIJETNJA SIGURNOSTI

Ogromne rupe nastale nakon potresa na Baniji i dalje se šire, iz Stožera najavili da će ih zatrpati

Najveća vrtača u dvorištu obitelji Borojević i dalje se, kažu, širi. Progutala im je voćnjake i vrt, ali optimizma ne nedostaje
 Tomislav Kristo/Cropix

Hrvatske vode od potresa na Banovini uložile su oko 100 milijuna kuna u razne projekte. Neki su i završeni, a radi se na nasipima i vodocrpilištima. Uskoro počinje i zatrpavanje vrtača, koje su se pojavile nakon potresa, najviše u Mečenčanima.

Nenad Tomašević sad je već u drugom zamjenskom smještaju. U prijašnji ne može jer ima crvenu naljepnicu samo zbog vrtače. Obećano im je da će biti zatrpana u kolovozu, ali nije, piše HRT.

Najveća vrtača u dvorištu obitelji Borojević i dalje se, kažu, širi. Progutala im je voćnjake i vrt, ali optimizma ne nedostaje. Na pitanje nedostaje li mu to što nema vrt, Nikola Borojević u šali kaže da supruzi nedostaje, a njemu ne - jer ima manje za kositi.

U sanaciju više od 130 vrtača stožer kreće za četiri dana. Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda kazao je da će se postavljati geomreža i geokompozit u prvom sloju, a nakon toga će slijediti krupnije i sitnije frakcije kamena kako bi se na kraju sve to skupa prekrilo sa zemljom.

Prioritet su one vrtače koje se nalaze uz obiteljske kuće i prijete sigurnosti i ljudima, rekao je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera za sanaciju posljedica potresa. Dodao je da će se to svakako sanirati prije zime, a potom će se proanalizirati i vidjeti kojom dinamikom će se nastaviti dalje sanacija.

U Hrvatskoj Kostajnici na sastanku se razgovaralo i o skorašnjoj izgradnji nasipa protiv poplave i novom vodocrpilištu, a najavljene su i prve konstrukcijske sanacije, koje se očekuju u roku od 20 dana. Od sredine mjeseca počinje i izgradnja prvih zamjenskih obiteljskih kuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. veljača 2023 08:04