VOJNA SURADNJA

OISGURAT ĆE NAM TRŽIŠTE ZA PRODAJU Izraelski Elbit bit će partner Hrvatskoj u gradnji tvornice streljiva

Tvrtka Elbit može osigurati prodaju streljiva za pješačko naoružanje na svjetskom tržištu. Tvornica bi trebala biti u jednoj od napuštenih vojarni
Ministar obrane Damir Krstičević otkrio je da Izraelci ulaze u projekt gradnje tvornice pješačkog streljiva. Kako doznajemo, o tome traju pregovori između Izraelaca, Vlade RH i HS Produkta
 Tomislav Kristo / HANZA MEDIA

Izraelska tvrtka Elbit ući će u projekt gradnje tvornice streljiva u Hrvatskoj, najavio je ministar obrane Damir Krstičević na prezentaciji izraelske ponude za avione F16. Riječ je o projektu koji bi se realizirao vojnom suradnjom u sklopu prodaje borbenih aviona RH. No ministar, zasad, osim inicijalne informacije nije otkrio ništa drugo.

Priča o gradnji tvornice streljiva u Hrvatskoj traje već najmanje pet godina. Bivši ministar obrane Ante Kotromanović pokušao je pokrenuti taj projekt u suradnji s tvrtkom HS Produkt, ali to nije uspjelo.

Isplativost

Sada se, kako doznajemo, vode novi razgovori u koje su uključeni predstavnici države, HS Produkta, ali i izraelska strana. Prema dostupnim informacijama, riječ je o tvornici streljiva za pješačko naoružanje. Riječ je o kalibrima 9 mm za pištolje, 5,56 mm, 7,62x39 mm i 7,62x51 mm za dugo oružje. U ovom trenutku potrebu za ovim streljivom u Hrvatskoj iskazuju HS Produkt, oko 10 milijuna komada, te vojska i policija otprilike u istoj količini.

No, proizvodnja 20 milijuna komada streljiva sasvim je neisplativa. Naime, ovisno o tehnologiji izrade streljiva gradnja tvornice stajala bi od 30 do 50 milijuna eura. Da bi se takva investicija pokazala isplativom, godišnje bi se trebalo proizvoditi oko 50 milijuna komada različitog streljiva. Naši sugovornici smatraju da bi ulazak Elbita kao strateškog partnera u projekt bio pun pogodak. Naime, njihovo iskustvo u proizvodnji streljiva je veliko, a što je jednako važno, mogu osigurati kanale prodaje hrvatskog streljiva na svjetskom tržištu. Osiguranje tržišta za novi proizvod iznimno je važan faktor pri izradi studije isplativosti projekta. U ovom trenutku još nije jasno bi li Elbit ušao u projekt i s financijskim učešćem. Naši sugovornici tvrde da to i nije posebno važno jer ako imate osigurano tržište i strategiju proizvodnje, što Elbit može osigurati, nije problem pronaći investitore.

Dvije godine

Kad je riječ o lokaciji buduće tvornice, kako doznajemo, najbolji bi bio prostor neke od napuštenih vojarni, po mogućnosti s već sagrađenim skladištima za streljivo. Prema procjenama, za gradnju jedne takve tvornice streljiva trebalo bi oko dvije godine.

U slučaju realizacije projekta bila bi to već druga tvornica streljiva u Hrvatskoj. Na području bivše vojarne Kanjiža u Stubičkoj Slatini pri kraju je realizacija tvornice topničkog streljiva. Investitor je tvrtka Elmech Sintermak iz Zagreba. U tvornici bi se proizvodilo topničko streljivo kalibra od 60 do 120 milimetara, a u početku bi zapošljavali između 30 i 40 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:30