PROCES TRANSFORMACIJE

Oko 100 radnika viška iz HT-a odlazi uz prosječnu otpremninu od 230 tisuća kuna

 CROPIX

Hrvatski telekom (HT) u utorak je objavio kako u okviru procesa transformacije iz kompanije do kraja ožujka odlazi oko 100 radnika, a prosječna je otpremnina po zaposleniku oko 230 tisuća kuna bruto.

Kako se navodi u priopćenju, HT u ovoj godini nastavlja s procesom transformacije svog poslovanja kako bi se očuvala operativna učinkovitost te osigurao potencijal za dugoročni, održivi rast.

"U okviru tog procesa utvrđen je višak od oko 100 radnika kojima kompanija iz poslovno uvjetovanih razloga do 31. ožujka 2017. namjerava otkazati ugovore o radu. Riječ je o najmanjem broju radnika koji odlazi iz kompanije otkako je HT započeo s procesom transformacije", ističu iz najveće telekomunikacijske kompanije u Hrvatskoj.

Tvrde i kako procesu smanjenja kompanija pristupa s punom socijalnom osjetljivošću i odgovornošću. Uz otpremninu zajamčenu kolektivnim ugovorom, u HT-u je donesena odluka o dodatnim, stimulativnim otpremninama koje će se isplatiti radnicima, ovisno o godinama radnog staža u kompaniji. Također, za određene kategorije radnika osigurana je isplata i posebnog dodatka u iznosu od šest radnikovih plaća, navodi se u priopćenju.

Radnici koji napuštaju kompaniju dobivaju otpremnine koje u prosjeku iznose 230 tisuća kuna, što odgovara jedno i pol godišnjoj prosječnoj plaći u HT-u, ističe se u priopćenju i dodaje kako su otpremnine u HT-u su među najvećima u Hrvatskoj te su u prosjeku dva puta veće od zakonom propisanih.

Iz HT-a također navode kako se smanjenje broja radnika provodi sukladno odredbama Zakona o radu i kolektivnog ugovora.

Dodaju i kako je kompanija kroz program "Podrška Plus" radnicima osigurala kvalificirane stručnjake koji ih savjetuju pri lakšem snalaženju na tržištu rada i rješavanju njihovog radnog statusa te kako onima koji odlaze subvencionira edukacije po izboru u iznosu do pet tisuća kuna.

"Telekomunikacijska industrija u kojoj HT posluje ubrzano se mijenja te je stalna prilagodba i transformacija nužna kako bi se zadržala vodeća pozicija i kako bi se osigurao rast i razvoj u narednom razdoblju. Tehnološki razvoj donosi značajne promjene te se određeni poslovi u potpunosti prestaju raditi ili se njihov obim u velikoj mjeri smanjuje, što dovodi do potrebe za smanjenjem broja radnika", navode iz HT-a.

Dodaju kako, uz proces kontinuiranog restrukturiranja, HT stalno zapošljava o mlade stručnjake sa specifičnim znanjima iz STEM područja.

Iz HT-a podsjećaju i na prava radnika te kompanije koja su zajamčena Kolektivnom ugovorom, iznoseći uz ostalo podatke kako je u edukaciju zaposlenika lani uloženo šest milijuna kuna, kako se tijekom godine radnicima isplaćuje bonus za ostvareni učinak, regres za godišnji odmor, božićnica, božićni dar za djecu, uskrsni poklon bon, itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:33