VLADINA MJERA

Oko 13 tisuća učenika u 29 splitskih osnovnih škola dobit će besplatan obrok

‘Oni koji imaju uvjete omogućit će topli obrok, dok od svih ostalih očekujemo da učenicima osiguraju suhu marendu.‘
 Vojko Basic/Cropix

Oko 13 tisuća učenika u 29 splitskih osnovnih škola od ponedjeljka će, na početku drugog polugodišta, dobiti za vrijeme školskog odmora besplatan obrok koji im je posebnom mjerom omogućila Vlada.

Pročelnik Službe za društvene djelatnosti Splita Mario Negotić nedavno je pojasnio kako su škole zadužene da u prijelaznom razdoblju osiguraju ‘marende‘ za svoje učenike, ovisno o svojim mogućnostima dok će Grad Split paralelno provesti javnu nabavu kako bi djeca u svim osnovnim školama, u što skorije vrijeme dobila tople obroke.

image
Vojko Basic/Cropix

"Ravnateljima smo dali nalog da od ponedjeljka učenicima osiguraju besplatne obroke. Oni koji imaju uvjete omogućit će topli obrok, dok od svih ostalih očekujemo da učenicima osiguraju suhu marendu - sendvič, voće i mliječni obrok. Ravnatelji su nam danas potvrdili da će obroci u svim školama u ponedjeljak biti spremni i to je u ovom trenutku najvažnije. Nakon što prikupimo troškovnike škola i okončamo postupak javne nabave, svi će učenici dobiti tople obroke", kazao je Negotić.

image
Vojko Basic/Cropix

Napomenuo je kako je grad Split osnivač ukupno 29 osnovnih škola od kojih njih 19 imaju kuhinje, no samo ih je devet osposobljeno za kuhanje toplih obroka i to isključivo za učenike od 1. do 3. razreda koji su korisnici produženog boravka. Preostalih deset škola imaju čajne kuhinje i organiziranu dostavu obroka za učenike u produženom boravku, a takav način prehrane koja uključuje tri obroka koristi 1500 od ukupno 13 tisuća učenika.

Negotić je istaknuo i da većina splitskih osnovnih škola imaju problem nedostatka kuhinja kao i nedovoljne opremljenosti postojećih za pripremu hrane. Također nemaju niti dostatan kadar kao ni blagovaonice. Uz to im je potrebno uvođenje Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) sustava ili osiguravanje zdravstveno ispravne hrane u škole, kao i izmjena internih akata škola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 07:03