UPITAN I JESENSKI ROK

Oko 150 profesora Filozofskog fakulteta sprema se u štrajk: Studenti cijelo ljeto bez ispita

Sindikat Akademska solidarnost će Ministarstvu znanosti poslati najavu štrajka

ZAGREB - Štrajk na Filozofskom fakultetu u Zagrebu zbog novih zakona o visokom školstvu i znanosti najvjerojatnije će početi iduće srijede , zaključeno je u ponedjeljak navečer na sastanku Sindikata Akademska solidarnost.

Oko 350 profesora, studenata i ostalih djelatnika Filozofskog fakulteta izglasalo je ovu odluku, a najava štrajka bit će poslana danas u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa.

Nakon toga, počinje teći zakonom propisani rok od pet dana za mirenje dviju sukobljenih strana no, sudeći prema dosadašnjim raspravama oko tog pitanja, ministar Radovan Fuchs neće odustati od svog paketa zakona koje je Vlada 21. lipnja poslala u saborsku proceduru. Taj rok mirenja može biti i dulji od zakonom propisanog, no izgledno je da štrajk započne 6. srpnja.

Lektori neće štrajkati

Na Filozofskom fakultetu neće se održavati nastava, ispiti, konzultacije ni obrane diplomskih radova, a nastavnici neće izvršavati ni ostale svoje obveze za vrijeme štrajka.

O tome se raspravljalo na skupštini sindikata. Bilo je, doznajemo, različitih prijedloga, ali usvojen je onaj da se obustavlja sve. Štrajk će potrajati do kraja ljetnih ispitnih rokova, ali ako se do jeseni ne riješe problemi, mogao bi se i nastaviti.

O tome se nije službeno raspravljalo, ali se spominje kao mogućnost. Štrajkat će samo članovi Sindikata Akademska solidarnost, a takvih je prema procjenama oko 150. Lektori, primjerice, neće štrajkati jer ih je većina u Ribičevom sindikatu, a taj sindikat ih je podržao kada su štrajkali zbog niskih plaća.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:10