POBUNA

Oko 15.000 inženjera protiv Uhlira: U sukobu je interesa i koristi poziciju

Željko Uhlir
 Ronald Goršić / CROPIX

Oko 15.000 inženjera, okupljenih u četiri strukovne komore, arhitekata, inženjera građevinarstva, inženjera elektrotehnike i inženjera strojarstva, dižu bunu protiv državnog tajnika Ministarstva graditeljstva Željka Uhlira jer smatraju da kreira i gura zakone koji ugrožavaju sigurnost gradnje u Hrvatskoj.

Poslali su pismo premijeru Andreju Plenkoviću i zatražili da povuče iz procedure prijedloge Zakona o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornom uređenju.

Licence

Inženjeri upozoravaju da je Uhlir zbog tih izmjena u mogućem sukobu interesa. Uhlir je, ukratko, prijavljen Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zbog sumnje da koristi poziciju za interese privatne udruge Hrvatske udruge za upravljanje projektima u kojoj je važan član, a bio je i član Nadzornog odbora.

S jedne strane Uhlir se bori da HUUP i dalje bude jedna od dvije institucije u Hrvatskoj koja je ovlaštena izdavati licence međunarodno priznate ovjere sposobnosti voditeljima projekta u graditeljstvu, a njihova se cijena vrti od 3750 do 15 tisuća kuna uz obvezu relicenciranja svake četiri godine.

S druge pak strane, zakonskim izmjenama voditelji građenja više ne bi morali biti članovi Hrvatske komore građevinskih inženjera, čime bi Komora izgubila oko 5500 članova koji godišnje plaćaju 1800 kuna članarine. U Komori tvrde da se tom članarinom pokriva polica osiguranja na iznos od milijun kuna, kao i pristup normama, a ima ih više od 30 tisuća.

Inženjerima su problematične izmjene zato što predviđaju smanjenje potrebnih stručnih uvjeta za pristup profesiji ovlaštenih voditelja građenja radova.

To znači, kažu, da bi gradilišta svih budućih škola, vrtića, stambenih zgrada, cesta, mostova ili zračnih luka u zemlji mogli voditi prvostupnici inženjeri građevine sa samo dvije godine radnog iskustva. Izmjene smatraju, napisali su Plenkoviću, ne samo nepotrebnima nego i štetnima, a dereguliranjem profesije značajno bi se narušio dignitet struke.

Bijes struke

Kad smo nedavno pisali kako je Uhlir na sebe navukao bijes četiri strukovne komore, Uhlir je poslao demanti i ustvrdio da je to nepotpuna informacija. A potpuna je, kaže, “da se zakonskim izmjenama ne protive nezavisni strukovni arbitri, nego udruženja kojima se, u cilju rasterećenja troškova gospodarstva od parafiskalnih nameta, ukida značajan dio prihoda pa su direktno interesno i materijalno usmjereni protiv njih.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:59