OŽIVLJENA PRIČUVA

OKO 18.000 HRVATA DOBILO POZIVE ZA RATNI RASPORED Ustrojavaju se pješačke pukovnije, evo koliko se građana nije odazvalo i kakve im posljedice prijete

 
 Foto: Robert Fajt / CROPIX

Područni odsjeci za poslove obrane pozvali su na smotriranje oko 18.000 razvrstanih pričuvnika kako bi se odabralo ukupno njih 9031 za potpuno popunjavanje šest pješačkih pričuvnih pukovnija Oružanih snaga, rekli su nam u Ministarstvu obrane.

Od oko 18.000 pozvanih, pozivu se odazvalo njih oko 12.000. Iz kojih razloga se njih oko 6 tisuća nije odazvalo pozivu, zasad nema podataka. Prema dostupnim informacijama, većini njih nije uspješno uručen poziv ili su promijenili adresu stanovanja. Prema Pravilniku razvrstani pričuvnik svoje neodazivanje mora opravdati, a ako su razlozi neopravdani, bit će prekršajno sankcionirani. Pričuvnik može odgoditi odlazak na vojnu vježbu u slučaju polaganja ispita, teške bolesti u obitelji itd. Zanimljivo da je od njih oko 12.000 koliko se javilo, tek njih 52 podnijelo prigovor savjesti i nisu više uzimani u obzir za popunu pričuvnih postrojbi.

Sve prema planu

Pozivanje pričuvnika izazvalo je veliku uzbunu u javnosti, no u Ministarstvu obrane samo se drže svojih usvojenih Planova popune prema kojima tijekom 2017. godine planiraju ustrojiti šest pješačkih pukovnija Oružanih snaga. Pozivanje pričuvnika započelo je tijekom rujna i trajat će do kraja godine, a ustrojavanje pričuvnih postrojbi nastavit će se i tijekom sljedeće godine. Vojna obveza razvrstanom pričuvniku prestaje na kraju kalendarske godine u kojoj muškarac navršava 55 godina, a žena 50 godina, ako je ocijenjen nesposobnim za vojnu službu u pričuvnom sastavu i temeljem otpusta iz hrvatskog državljanstva.

Nakon što su krenula pozivanja razvrstanih pričuvnika uslijedila su mnoga pitanja pričuvnika, ali i poslodavaca, koja su njihova prava. Hrvatska udruga poslodavaca tražila je odgovor od Ministarstva obrane u kojem stoji da svaki pričuvnik ima pravo na naknadu troškova prijevoza, zadržavanje prava i dužnosti iz radnog odnosa, a onima koji ostvaruju pravo na mirovinu ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti ostaje to pravo i dok izvršavaju vojnu obvezu.

Uz to svaki pričuvnik u vrijeme služenja u pričuvi ima pravo na naknadu od 150 kuna po danu. Odlazak na vojnu vježbu također se smatra opravdanim izostankom s posla.

Naknada poslodavcu

Svaki razvrstani pričuvnik koji je pozvan na osposobljavanje ili vježbu i koji je primio poziv mora obavijestiti poslodavca da ga u tom razdoblju neće biti na radnom mjestu o čemu će dobiti potvrdu. Poslodavac, pak, temeljem Zakona o radu ima pravo na troškove naknade plaće i drugih materijalnih prava pričuvnika koji su pozvani i tu naknadu pismenim putem potražuje od Ministarstva obrane. Za svih 6 pukovnija već su napravljeni detaljni rasporedi pozivanja, priopćavanja rasporeda, a za dio i datumi vježbi.

Raspored poziva i vježbi po novim pukovnijama

1. PJEŠAČKA PUKOVNIJA ZAGREB

Za popunu 1. pješačke bojne pozivanje na priopćavanje rasporeda vrše područni odsjeci za poslove obrane Zagreb-Zapad i Krapina.

Za popunu 3. pješačke bojne pozivanje na priopćavanje rasporeda obavljaju područni odsjeci za poslove obrane Koprivnica i Čakovec. Pozivanje se vrši tijekom rujna, listopada i studenoga.

Nakon toga, 158 razvrstanih pričuvnika u 1. i 3. pješačku bojnu bit će pozvani na osposobljavanje od 27. do 30. studenoga 2017. u vojarni “Pukovnik Milivoj Halar” u Dugom Selu.

Oni će biti pripremani za samostalnu provedbu procesa donošenja odluka i vođenja postrojbe te će se provoditi obuka iz rukovanja osobnim naoružanjem.

2. PJEŠAČKA PUKOVNIJA OSIJEK

Za popunu 3. pješačke bojne pozivanje na priopćavanje rasporeda tijekom rujna, listopada i studenoga vrši Područni odsjek za poslove obrane Slavonski Brod.

Od 6. do 15. studenoga 2017. 155 pripadnika bit će pozvano na vojni poligon Gašinci. Cilj vježbe je da se razvojem vještina i sposobnosti smanji sigurnosni rizik za ljudstvo, opremu i materijalno tehnička sredstva.

3. PJEŠAČKA PUKOVNIJA KARLOVAC

Za pozivanje na priopćavanje rasporeda u ovu pukovniju tijekom rujna, listopada i studenoga zaduženi su područni odsjeci u Karlovcu, Sisku, Gospiću i Zagrebu-Jug.

4. PJEŠAČKA PUKOVNIJA PULA

Za popunu 2. i 3. pješačke bojne pozivanje na priopćavanje rasporeda tijekom rujna, listopada i studenoga vrši Područni odsjek za poslove obrane Rijeka.

5. PJEŠAČKA PUKOVNIJA SPLIT

Za popunu zapovjedništva, zapovjednog voda i 1. i 2. pješačke bojne pozivanje na priopćavanje rasporeda vrši Područni odsjek za poslove obrane Split.

Za popunu 3. pješačke bojne, izvidničke i logističke satnije zadužen je Područni odsjek za poslove obrane Šibenik. Pozivanje će se odvijati tijekom rujna, listopada i studenoga.

Od pozvanih pričuvnika, ukupno 184 njih pozvano je od 23. do 26. listopada u vojarnu “Admiral flote Sveto Letica-Barba”, Split.

6. PJEŠAČKA PUKOVNIJA DUBROVNIK

Za popunu 3. pješačke bojne pozivanje na smotriranje (ažuriranje podataka) i priopćavanje rasporeda tijekom studenoga i prosinca vršit će Područni odsjek za poslove obrane Split i Dubrovnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2023 09:13