(NE)SKLONI PREMIJERKI

Oko 39% građana smatra Jadranku Kosor najzaslužnijom za EU

Iz istraživanja je jasno da zasluge za okončanje pregovora neće biti ključni adut na prestojećim izborima

ZAGREB - Današnje istraživanje Dnevnika Nove TV i agencije Ipsos Puls, provedeno na uzorku od 500 ispitanika, pokazalo je, među ostalim, zanimljiv stav hrvatskih građana prema potpisivanju Pristupnog ugovora s Europskom Unijom.

Zajednički potpis

Naime, 39 posto anketiranih smatra kako je Jadranka Kosor najzaslužnija za uspješan završetak pregovora s Europskom Unijom.

Na drugom je mjestu Ivo Josipović, sa samo sedam posto.

Ali, zaslugama usprkos, svega 11 posto Hrvata misli da bi predsjednica Vlade sama trebala potpisati Pristupni ugovor.

Većina ispitanih građana, 45 posto, drži da bi ugovor trebali potpisati predsjednik Republike i predsjednica Vlade zajedno, dok se 30 posto odlučilo za predsjednika Republike kao samostalnog potpisnika Pristupnog ugovora s Europskom Unijom.

U recentnom istraživanju TV Nove i Pulsa osobito su važni rezultati koji govore o reakcijama građana na završetak pregovora s EU, jer oni potvrđuju tezu da ulazak u EU neće predstavljati osobito snažan argument na narednim izborima.

Čak 44 posto izjavilo je kako ih je vijest o završetku pregovora ostavila ravnodušnima. Nasuprot tome, samo je 27 posto građana zadovoljno zbog kraja pregovora, a tek 12 posto je nezadovoljno. Oduševljenih je sedam, a ogorčenih četiri posto.

Čini se, dakle, da polovicu hrvatskih stanovnika EU u ovom trenutku osobito ne zanima. Ohrabrujuće je, ipak, što je nezadovoljnih i ogorčenih zapravo vrlo malo.

Hrvate Europska Unija trenutno ne zanima ne samo zato što su, vrlo vjerojatno, umorni od pregovora, nego i stoga što od EU ništa ne očekuju, barem kada je riječ o osobnom standardu.

Trećina građana pretpostavlja kako ćemo po ulasku u EU živjeti jednako kao dosad, a 29 posto misli da će nam biti još lošije nego danas.

Život u EU

Samo četvrtina ispitanika drži da ćemo živjeti bolje nakon što postanemo punopravna članica. Dominantna flegmatičnost pokazuje, zapravo, kako je EU za velik broj građana već apsolvirano pitanje, koje više ne pobuđuje osobiti politički ili ekonomski interes. Hrvati kao da žele reći: “Tu smo, pa što”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:53