PREVIRANJA U PULI

Okršaj u Istri zbog centra za gospodarenje otpadom: ‘Oko Kaštijuna se nije vodila dobra politika‘

‘Skupo se plaćalo prikupljanje odvojeno prikupljenog otpada, nemamo sortirnicu, niti drobilicu krupnog otpada...‘
Dušica Radojčić, Filip Zoričić, Sanja Radolović
 Dusko Marusic/Cropix

Dok se pripremaju novi prosvjedi pred istarskim Kaštijunom, centrom za gospodarenje otpadom u Puli, nova je pulska vlast smijenila dosadašnju upravu uz neslaganje Istarske županije. Tako je sada ovaj vrući krumpir u ruke uzeo Fabio Giacometti koji dolazi i koji će morati naći način kako upravljati ovom problematičnim postrojenjem koje u ljetnim mjesecima na turističkom jugu Istre širi neugodne mirise. Tim više, što je čitava ta priča oko Kaštijuna postala i političko pitanje.

Naime, protiv novog predsjednika uprave Kaštijuna glasala je Istarska županija na čelu s Borisom Miletićem, ali nije uspjela nadglasati pulsku većinu od 51 posto. Tako su nezavisni pulski gradonačelnik Filip Zoričić te njegove partnerice u vlasti – Dušica Radojčić iz Možemo i Sanja Radolović iz SDP-a danas na izvanrednoj konferenciji za novinare poručili da će se i oni pridružiti prosvjedima građana.

No, i da će pokušati riješiti ovaj veliki problem za koji kažu da je kompleksan jer se jednostavno ne odvaja dovoljno otpada pa Kaštijun prima više otpada nego bi trebao. Godišnje bi na njega trebalo dolaziti 90 tisuća tona otpada, a dolazi čak 150 tisuća tona.

- Ne možemo reći da ulazimo u rat protiv IDS-a, ali moramo reći da se oko Kaštijuna nije vodila dobra politika. Skupo se plaćalo prikupljanje odvojeno prikupljenog otpada, nemamo sortirnicu, niti drobilicu krupnog otpada, imamo samo jedno reciklažno dvorište, a ono je dovoljno samo za 20 tisuća stanovnika. A povrh toga dosadašnja predsjednica uprave Kaštijuna Vesna Dukić je zajedno s tadašnjim gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem zataškala požar na postrojenju u proljeće kada je nastala šteta od 2,3 milijun kuna. Nije izašla policija na uviđaj, nema policijskog zapisnika. Imamo mizernu policu osiguranja na 790 tisuća kuna koja se neće moći aktivirati bez policijskog zapisnika. I tko će to platiti? Opet ćemo to morati platiti mi iz naših džepova, kazala je Radolović.

Istaknula je da je Kaštijunu pod hitno potrebna financijska revizija kako se više ne bi događalo da se „za izmišljeno radno mjesto savjetnika izdvaja plaća od 13 tisuća kuna i da se kupuju luksuzni automobili koji voze ekipu na nogometne utakmice”.

Radojčić je istaknula kako će nova uprava konačno omogućiti i uspostavu civilnog nadzora u Kaštijunu što se dugo vremena tražilo, ali se nikad nije realiziralo. To znači da će građani koji žive u okolnim mjestima i koji najviše trpe neugodne mirise, moći znati što se događa u postrojenju.

- Time doprinosimo željenoj visokoj razini transparentnosti u radu tog poduzeća te jačanju integriteta i odgovornosti uprave. Posebnu pažnju posvetit ćemo kako bi se rad Kaštijuna uskladio s preporukama nacionalnog Antikorupcijskog programa za trgovačka društva u većinskom vlasništvu , koji nalaže uspostavu unutarnjeg i vanjskog nadzora, javnu objavu kandidata za nadzorne odbore i upravu, jačanje transparentnosti naročito kada su javne nabave u pitanju. Istu ćemo politiku voditi i prema svim drugim komunalnim poduzećima. Posebna pažnja će se posvetiti ispunjavanju mjera zaštite okoliša koje su navedene u studiji utjecaja na okoliš i u okolišnoj dozvoli postrojenja Kaštijunu, koja, između ostalog, nalaže da je potrebno kontrolirati otpad prilikom preuzimanja po vrstama i količinama te pratiti kapacitete odnosno mogućnosti prihvata otpada. Svi gradovi i općine u Istri moraju činiti maksimalne napore kako bi postigli zakonom propisane postotke odvojeno prikupljenog otpada i time smanjiti količine koje dolaze na Kaštijun, poručila je.

Zoričić je pak najavio da će početi mjerenja kemijske štetnosti 433 kemijska spoja, a da će o rezultatima mjerenja izvijestiti javnost. Mjerenja će se provoditi dva dana.

Pristiglo čak 147 prijava

Zoričić je objavio da je na javne natječaje za članstvo nadzornih odbora svih trgovačkih društava do 27. kolovoza prijavilo čak 147 osoba.Taj veliki broj prijava dokaz je povjerenja javnosti u novu politiku. Rok za prijave na natječaj za nadzorne odbore Monte Gira, Fratarskog, Pula Sporta i Plinare otvoren je do 31. kolovoza.

Do 6. rujna otvoreni su natječaji za Luku Pula i Zračnu Luku, a do 14.9. za Istarski vodozaštitni sustav. Raspisani su i javni natječaji za članove Upravnih vijeća javnih ustanova. Radojčić je naglasila da će odabir najstručnijih u nadzorne odbore izvršiti povjerenstvo koje čine po jedan predstavnik vladajuće koalicije, dakle ne jedne već tri političke opcije i dva pravnika gradske uprave

Financiranje lokalnih medija kroz novi model

Isto tako, prošli je tjedan Grad Pula objavio javni poziv za izbor članova povjerenstva za provođenje natječaja za dodjelu sredstava medijima.

- Želimo podržati lokalne medije, ali osiguravajući njihovu neovisnost, koja je ključna za razvoj društva. Najavili smo ukidanje financiranja političkog oglašavanja u medijima i taj smo postupak pokrenuli. Način provedbe natječaja usuglasili smo s Hrvatskim novinarskim društvom i Sindikatom novinara Hrvatske. Biraju se tri osobe s iskustvom praktičnog i teorijskog rada u novinarstvu koje će sastaviti kriterije za natječaj za financiranje lokalnih medija. Do sada je financiranje medija bez ikakvih kriterija odnosno utemeljeno samo na dobroj volji gradonačelnika služilo kupovanju naklonosti medija i za to je Grad Pula u 2020. potrošio oko 1,9 milijuna kuna. Najviše novca, oko pola od tog iznosa, išlo je Glasu Istre za prikriveno političko oglašavanje, gdje je plaćene oglase potpisivao novinar Glasa Istre. Isti novinar danas potpisuje takve plaćene oglase Istarske županije. Posljednji godišnji ugovor s Glasom Istre na iznos od 1 milijuna kuna potpisan je u svibnju 2021. Pored tih ugovora za objavu plaćenih oglasa koje potpisuje novinar, Grad Pula je Glasu Istre plaćao i “obične” oglase, što je u 2020. iznosilo ukupno dodatnih 114.000.00 kn. Takvom lažnom novinarstvu i kupovanju šutnje medija stajemo na kraj objavom natječaja za financiranje medija kojim će se propisati jasni kriteriji za dodjelu financijske podrške, koja neće ovisiti o podilaženju vlasti. Neki će tom transparentnošću financiranja puno izgubiti, pa je razumljiva i njihova jasna sklonost političkim opcijama koje imaju razumijevanja za korupciju, poručila je Radojčić.

Dopunski izbori za predstavnika srpske nacionalne manjine

Uskoro će se u Puli održati izbori za predstavnika srpske nacionalne manjine u gradskom vijeću, a ta će funkcija biti itekako bitna budući da sadašnja vlast ima tanku većinu, a jedan vijećnik mogao bi poremetiti dosadašnje odnose. No, Zoričić kaže da njihova koalicija neće imati svog predstavnika na tim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:24