LAŽNI INVESTITORI

Okrutni lopovi prevarili baku (83), mjesecima joj nudili da uloži u plin i naftu, pa očistili račun

Splitska policija upozorava građane da ne nasjedaju na prevare i nikad nepoznatima ne daju podatke o svojim karticama i računima

Prevaranti su od umirovljenice putem apliakcije izvukli podatke o bankovnom računu

 /Shutterstock

Na meti računalnih prijevara najčešće se nađu starije osobe koje prevaranti s lakoćom uvjere u informacije koje nisu točne. Tako je i nedavno nasamarena 83-godišnjakinja koju su kontaktirale nepoznate osobe i predstavile se kao brokeri tvrtke za dobra ulaganja u zemni plin i naftu.

Komunicirali su od srpnja do sredine listopada i uvjerili gospođu da se radi o sigurnoj i isplativoj investiciji. Tvrdili su da im mora omogućiti pristup svom telefonu preko aplikacije, a onda su ju tražili podatke s osobne iskaznice i bankovne kartice.

Nedugo nakon što im je dala sve informacije, s računa joj je skinut novac iako je dio novca već i sama uplatila. Prevaranti su prekinuli svu komunikaciju s 83-godišnjakinjom čim su se dohvatili novca, pa je posumnjala da je prevarena i prijavila sve splitskoj policiji.

Investicijske prijevare su jedne od najčešćih online financijskih prijevara, a najčešće se radi o ponudama za investicijske mogućnosti kao što su dionice, obveznice, kriptovalute, plemeniti metali, strana zemljišta ili alternativna energija.

Policija navodi kako su najčešći znakovi pomoću kojih se može prepoznati da se radi o prijevari učestali nenajavljeni pozivi, obećanje brzog profita i uvjeravanje u sigurnost investicije. Također ako je ponuda dostupna samo na ograničeno vrijeme i samo određenim ljudima, uz zahtjeve da se ne dijeli s drugima.

Kako bi se izbjegle ove varke, potrebno je tražiti nepristrani financijski savjet prije nego što se ulože sredstva i odbijaju nenajavljeni pozivi s ponudom za ulaganje.

U ovakvim situacijama dobro je biti sumnjičav prema ponudama koje se čine predobre da bi bile istinite i obećavaju sve - sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit. Žrtve prethodnih prijevara često će ponovno biti mete novih obmana ili će čak njihovi podatci biti prodani drugim prevarantima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:26