OD IZVORA DO MORA

Okupili se volonteri koji žele očistiti i ozeleniti svoj otok: Bacili se na posao i očistili dvije plaže

Na otoku Unije svake godine organiziraju radne akcije kojima brinu o svojem okolišu
 Jutarnji List/

Površinom najveći među otočjem koje okružuje Lošinj, otok Unije bio je mjesto još jedne akcije čišćenja koja je u nedjelju 30. travnja održana u sklopu projekta Od izvora do mora, čiji su nositelji Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova.

Okupilo se pedesetak volontera kako bi očistili unijske plaže. Organizatori su im podijelili majice, kape i opremu za čišćenje, a rezultati akcije su odlični.

image
Jutarnji List/
image
Jutarnji List/

“S dva traktora uputili smo se do udaljenije plaže, dok je druga ekipa s mladima čistila bližu plažu od ambalažnog otpada”, poručuje jedna od sudionica akcije.

Na otoku Unije svake godine organiziraju radne akcije kojima brinu o svojem okolišu, a ovaj se put nadaju da bi u projektu Od izvora do mora mogli osvojiti iznos za sadnice drveća kojim bi dodatno ozelenili okoliš. Već su odredili i mjesto sadnje – uz put koji vodi od centra mjesta prema svjetioniku. Prvi dio tog puta iznad šljunčane plaže mještani bi rado ozelenili kako bi u ljetnim mjesecima imali hlad, a istovremeno i zaštitu od zapadnog vjetra prema poljima u neposrednoj blizini.

image
Jutarnji List/
image
Jutarnji List/

“Svako ljeto organiziramo nekoliko radnih akcija. Ovo je prva ovogodišnja i veselimo se nadolazećim akcijama”, poručuju s otoka.

U ovogodišnjem projektu Od izvora do mora sudjeluje ukupno 28 gradova. Cilj je promicanje važnosti stvaranja ekološki održive zajednice uz primjereno odlaganje otpada, a pobjednici natjecanja bit će proglašeni do 30 lipnja.

Obveza gradova sudionika je da do 31. svibnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima, a tri najuspješnija grada iz tri kategorije (mali, srednji i veliki) podijelit će nagradni fond od 42.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. Boduje se broj okupljenih volontera te količina prikupljenoga otpada, a u dogovoru s pobjednicima tijekom jesenskih mjeseci održat će se i akcije sadnje, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

image
Jutarnji List/
image
Jutarnji List/
image
Jutarnji List/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:31