POSLJEDICE DIVERZIJE

'Olakotna je okolnost što se većina vaših navijača obračunala s huliganima'

Mislim da će kazna biti novčana, ali nemojte me uzeti za riječ. Odluka će se donijeti prije iduće utakmice, kaže Akhalkatsi
Fotografija u krugu: Novinar Jutarnjeg s delegatom Uefe (desno)
 REUTERS

Taman smo sređivali dojmove nacionalne sramote na stadionu, crvenjeli se pred češkim kolegama koji nisu mogli vjerovati čemu su malo prije svjedočili i bacali pogled na utakmicu Španjolske i Turske kada je stigla poruka Roberta Prosinečkog. Stručni komentator Jutarnjeg lista pozvao nas je na “čašicu razgovora” u hotel Du Golf u Saint-Étienneu.

Pola sata poslije, kada se zavrtjela priča o događanjima na utakmici, stolu je prišao korpulentni gospodin. Po naglasku smo locirali istok Europe, a namjere su bile odati poštovanje liku i djelu bivšeg Vatrenog.

- Znate, uvijek sam se divio vašoj igri - rekao je došljak na kojega ne bismo obratili pažnju da nije bio u službenom odijelu Uefe s akreditacijom oko vrata koja je omogućavala pristup svim zonama stadiona.

Bili upozoreni

Brz pogled na Google sugerirao je da pokraj nas zapravo sjedi Nodar Akhalkatsi, delagat Uefe i osoba o čijem će izvješću ovisiti kazna koju će Uefa odrezati HNS-u zbog huliganskih izgreda. Židak je i bez interneta shvatio o kome je riječ pa ga je htio uloviti “na aktera” zamolivši konobara da donese bocu najskupljeg vina.

- Gospodine, crno ili bijelo - bio je upit našeg barda koji je dobio brz odgovor: - Nema potrebe za to. Znate, izvješće je već napisano i poslano u Pariz - nasmijao se Akhalkatsi.

Ipak, nije nam udario “silenzio”, a sa svakom novom rundom njegova priča sa stadiona dobivala je jasnije konture. - Iskreno mislim da će kazna biti novčana, ali nemojte me uzeti za riječ. Nećete dugo čekati jer su članovi disciplinske komisije smješteni u Parizu i odluku će donijeti prije utakmice sa Španjolskom. To je pravilo zbog regularnosti natjecanja - objasnio je Gruzijac.

Po riječima delegata, Uefa je uoči utakmice upozorena na namjere huligana da prekinu utakmicu. - Vaši ljudi iz Saveza prenijeli su nam svoja saznanja. Znam da su Francuska i Hrvatska policija surađivale, ali je jednostavno bilo teško locirati te ljude.

Slab pregled

Okej, jasno je da Uefa nema moć tražiti potencijalne izgrednike i preventivno djelovati, ali pregled na stadionskim ulazima bio je takav da si na tribinu mogao ući u punoj ratnoj spremi i nitko ne bi trepnuo.

- Huligani su u ovom slučaju bili lukavi. Već prije su ostvarili suradnju s navijačima Saint-Étiennea. Vjerujem da su im upravo oni sugerirali kako unijeti takve stvari na stadion. Usto, točno se znaju pravila na koja vas redari pregledavaju - dodao je Gruzijac.

Na kraju je rekao da su u Uefi svjesni problema koji HNS već godinama ima s huliganima i da je riječ o manjini koja terorizira ostale. - Možda će ovo zvučati bizarno, ali olakotna okolnost mogla bi vam biti činjenica da je ostatak tribine stao u zaštitu reprezentacije i nogometa te se odlučio fizički obračunati s izgrednicima. No, kakva god bila kazna, morate početi rješavati probleme. Na koji god način znate i umijete - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:57