INTERVJU BIVŠEG RAVNATELJA POLICIJE

Oliver Grbić za Jutarnji: Da, u vezi sam s Dijanom Čuljak, ali ja joj nisam muža strpao u zatvor

Oliver Grbić smijenjen je i bačen u zapećak policijskog sustava. Hoće li u njemu ostati, nije nam otkrio, ali je govorio o Liniću, Karamarku i Tadiću

ZAGREB - Oliver Grbić, riječki dečko koji je smijenjen s mjesta ravnatelja policije, bačen je u zapećak policijskog sustava. Klasična birokratska fraza da će mu biti nađeno mjesto unutar policijskog sustava ne otkriva ništa o tome gdje će i što će nakon razrješenja ravnatelj policije, koji je na to mjesto, prema kuloarskim pričama, imenovan nakon što ga je Robert Ježić doveo Ivi Sanaderu u restoran iznad Lovrana, gdje je utanačeno njegovo imenovanje.

Bilo je to nakon što je njegov prethodnik Vladimir Faber odbio poslušnost oko afere kamioni. Već prvi kadrovski potezi i dovođenje ljudi od njegova osobnog povjerenja dali su naslutiti da će Grbić raditi onako kako je radio dok je bio prvi riječki policajac u razoblju od 2004. do 2009.

Marginaliziran i isključen

Imao je, tvrde riječki izvori, podršku HDZ-a, ali taj se diplomirani ekonomist i u Zagrebu oslanjao na iskusne policajce Vitomira Bijelića i Božu Barbarića. No, Barbarića je svakodnevno putovanje na relaciji Rijeka - Zagreb izmorilo pa se zahvalio na dužnosti i vratio u Rijeku. Izvori iz policije kažu da je pak između Grbića i Bijelića čvrsto prijateljstvo puklo u istrazi oko podmićivanja sudaca Vrhovnog suda. Kažu da je i u Rijeci bilo nekih aferica u kojima se spominjao kao šef riječke policije, ali iz svih njih je - kao i iz posljednje u nizu o tome da je nagovarao Damira Polančeca da HDZ-ovci pišu anonimne prijave protiv SDP-ovaca - po rezultatima internih istraga izlazio čist.

Upravo su neki od Grbićevih suradnika širili tračeve i glasine da tijekom radnog vremena sate provodi s Dijanom Čuljak u elitnim restoranima i da je na račun MUP-a kompletno opremio stan. Prema jednoj od glasina, Robert Ježić mu je iz pritvora poslao nekoliko neugodnih SMS-ova u kojima ga je podsjetio na zajednička skijanja u inozemstvu. Jedna od glasina proširila se nakon što je snimljen s Rolexom, ali je Grbić tada otvoreno otkrio da mu ga je poklonio otac pomorac nakon završetka fakulteta.

Nakon dolaska Milijana Brkića na mjesto zamjenika glavnog ravnatelja, Grbić je bio marginaliziran i isključen iz ključnih policijskih istraga.

Osobni probitak

I što će Grbić sada? Nedavno je navodno u jednom riječkom društvu u kojem se pojavio s novom partnericom Dijanom Čuljak-Šelebaj izjavio da možda odlazi u privatni biznis, a prema drugoj verziji navodno bi mogao na “privremeni rad” u inozemstvo.

Novinar Vedran Strukar prije dva tjedna napravio je intervju s Oliverom Grbićem čije dijelove prenosimo.

Na koji ste način osobno profitirali novom Uredbom o zvanjima?

- To je neozbiljno pitanje. Kritičari te uredbe zaboravljaju da je nju Vlada donijela nakon provedene rasprave s predstavnicima svih sindikata koji djeluju unutar policije i svim drugim zainteresiranima unutar sustava.

U kakvom ste odnosu s bivšim ministrom Karamarkom?

- Odnos je uvijek bi korektan i profesionalan pa je i sada takav.

Objasnite nam prirodu i pozadinu vaših odnosa sa Slavkom Linićem?

- S gospodinom Linićem ne ostvarujem nikakvu komunikaciju pa se tako ne može govoriti o odnosu.

Koliko ste dugo u vezi s Dijanom Čuljak?

- Dovoljno dugo da mi ne pada na pamet komentirati privatni život.

Nakon što je vaša ljubavna veza objavljena, saznalo se da ste u mjesec dana izmijenili više od 300 SMS poruka. Jesu li sve privatnog sadržaja?

- Samo 300? Sve i uvijek samo privatno.

Pročitali ste skraćenu verziju teksta, članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:29