VELIKO NEVRIJEME

Oluja na sjeveru: Padala tuča i obilna kiša, jak vjetar rušio stabla, meteorolozi izdali uzbune

Zbog najavljenih nepogoda, za sjeverozapadni dio Hrvatske izdano je narančasto upozorenje
Nevrijeme u Zagorju
 Zagorje.com

Kao što su prognostičari i najavljivali, u poslijepodnevnim je satima u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske stigla nagla promjena vremena praćena kišom i jakim vjetrom.

Kako javlja portal Zagorje.com, padala je i tuča, i to veličine oraha u Lepoglavi i na području Ivanca. Jak vjetar je također rušio stabla, a jedno je na području Jezera Klanječkog palo na automobil zbog čega su intervenirali i vatrogasci.

image
Tuča u Ivancu
Čitatelj Jutarnjeg Lista

Jak vjetar odlomio je dio krova na jednoj stambenoj zgradi u zagrebačkoj gradskoj četvrti Malešnica.

image
Jak vjetar odlomio je dio krova na stambenoj zgradi u zagrebačkoj gradskoj četvrti Malešnica
Čitatelj Jutarnjeg Lista
image
Jak vjetar odlomio je dio krova na stambenoj zgradi u zagrebačkoj gradskoj četvrti Malešnica
Čitatelj Jutarnjeg Lista

O olujnom nevremenu javljaju i iz Slovenije, gdje je jak vjetar oštetio i nekoliko krovova.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, u kasnim poslijepodnevnim satima u unutrašnjosti se očekuje postupan porast naoblake sa zapada, a kiše, često u obliku pljuskova s grmljavinom, bit će u Međimurju i Hrvatskom zagorju, zatim i drugdje uz granicu sa Slovenijom te u Slavoniji. Moguće je gmljavinsko nevrijeme. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, u središnjim i istočnim područjima u okretanju na umjeren sjeverni i sjeveroistočni, prolazno i s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka od 29 do 34 °C.

Zbog najavljenih vremenskih nepogoda, za sjeverozapadni dio Hrvatske putem Meteoalarma je izdano narančasto upozorenje, koje upućuje na opasne vremenske uvjete. Za Slavoniju, Baranju, Banovinu te kvarnersko područje izdane su žute uzbune.

U utorak na moru sunčano, a u unutrašnjosti malo do umjereno oblačno. U drugom dijelu dana u gorju su uz umjeren razvoj oblaka mogući lokalni pljuskovi. Vjetar uglavnom slab. Na Jadranu ujutro mjestimice umjerena bura, a danju jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 13 do 18, na Jadranu od 19 do 24 °C. Najviša dnevna većinom od 28 do 33 °C.

U nastavku tjedna u Dalmaciji će i dalje biti sunčano i vruće, dok će na sjevernom Jadranu od četvrtka pristizati sve više oblaka, a u petak su lokalno mogući pljuskovi i grmljavina. Na kopnu djelomice sunčano i ne sasvim stabilno. Vjerojatnost za pljuskove raste prema kraju radnog tjedna kada će kiše biti gotovo svugdje. Vjetar slab do umjeren jugozapadni u petak u okretanju na sjeverni i sjeveroistočni te umjerenu do jaku buru na sjevernom Jadranu. Temperatura zraka u blagom porastu, a u petak na kopnu i na sjevernom djelu Jadrana svježije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:14