DRAMATIČNE SNIMKE IZ ZRAKA

Oluja srušila i zid zatvora: ‘Požega je razbijena, gotovo da nema kome nije nešto stradalo‘

Nevremenom poharani grad obišlo je troje ministara, Medved kaže da će samo oporavak poljoprivrede trajati godinama
 Požega.eu

U jučerašnjem nevremenu koje je oko 16 sati zahvatilo Požeštinu nastala je velika šteta na obiteljskim kućama, gospodarskim objektima, automobilima i na poljoprivrednim usjevima. Među ostalim, stradao je i ženski zatvor u Požegi na kojem je srušen ogradni zid, a prozori su razbijeni.

Oko 40 metara dugačak zid pod naletom jakog vjetra ulegnut je na zemlju kao da je netko valjkom prešao preko njega. Oštećeni su i crijepovi, a prozorska stakla na Kaznionici su porazbijana, piše 034portal.hr koji javlja da zid osiguravaju čuvari.

image
Požega.eu
image
Požega.eu
image
Požega.eu

- Razmjeri štete su veliki i sve gradske službe su na terenu, ali jako je teško da ćemo mi u nekom kratkom vremenu moći izaći popisati sve štete. Stoga, apeliramo na građane da pokušaju sanirati nastale štete u što većoj mjeri kako ne bi zbog eventualnih dodatnih nepogoda, nastale još veće štete i problemi, te da dokumentiraju sve nastale štete. To će olakšati posao procjene olakšati, no da će taj posao potrajati i nekoliko tjedana, to je sigurno, s obzirom na broj stambenih jedinica koje su oštećene u ovom trenutku - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Požege i zamjenik gradonačelnika Borislav Miličević, prenosi Požega.eu.

Dodao je kako se tek dijelom završio veliki posao popisivanja šteta od nedavnih poplava koje ove štete, brojem oštećenih objekata, značajno nadilaze.

Kazao je kako su najveće su štete nastale na istočnom dijelu grada Požege, odnosno, zapadnom dijelu prigradskog naselja Vidovci, u ulici Dubrovačkoj i svim ulicama koje gravitiraju do samog centra grada.

Reporter Jutarnjeg lista Nikola Patković dan nakon razornog nevremena posjetio je Požegu gdje se još uvijek vide nakupine leda unatoč visokoj temperaturi.

- Vidimo izbušene rolete, vidimo razbijene crijepove koji su ljudi već počeli mijenjati ne bi li se čim prije vratili normalnom životu - istaknuo je.

- Još nisu sanirane niti do kraja procijenjene štete od prethodne katastrofe, od bujične poplave, a nastale su nove od tuče i leda. Grad je razbijen, krovovi, prozori, automobili, gotovo nema nikoga, a da mu nije nešto stradalo. Predložit ćemo županici da proglasi elementarnu nepogodu. Jasno da će biti potrebna pomoć svima koji su pretrpjeli ove velike štete, lokalna zajednica ipak nije toliko financijski moćna da u ovakvim situacijama do kraja sanira štete te ćemo morati tražiti pomoć i s nacionalne razine - naglasio je gradonačelnik Željko Glavić.

image
Požega.eu
image
Požega.eu
image
Požega.eu

Županica Antonija Jozić kazala je kako su najviše stradali središte i rubni dijelovi grada, ali isto tako i područje općine Jakšić.

- Ako u to uključimo i štete na poljoprivredi, onda govorimo doista o velikim štetama koje su nastale na području naše županije. Ono što vidim na terenu velike su štete na obiteljskim kućama, ali isto tako i na gospodarskim objektima, recimo u Industrijskoj zoni u Požegi, neke prometnice su bile zatvorene za promet. Zvali smo i Županijsku upravu za ceste te Hrvatske ceste, žurne službe su sve na terenu - naglasila je županica, javlja Požega.eu.

image
Požega.eu
image
Požega.eu

Ministri u Požegi: Šteta milijunska, poljoprivreda će se oporavljati godinama

Potpredsjednik vlade Tomo Medved obećao je u subotu u Požegi vladinu hitnu pomoć za ublažavanje posljedica jučerašnjeg nevremena koje je pogodilo dijelove požeško-slavonske županije, a županica Antonija Jozić rekla je kako će štete iznositi više desetina milijuna kuna.

"Grad Požega i općina Jakšić bilježe štete na građevinskim objektima. Ono što najviše boli, štete u poljoprivredi su u puno širem krugu. One su na području Požege, općine Jakšić, općine Kaptol i gradova Kutjevo i Pleternice. Sada ćemo pristupiti žurnoj procjeni šteta i zahtjevima za pomoć", rekla je županica Jozić nakon sastanka s vladinim predstavnicima. Dodala je i kako je još nemoguće procijeniti veličinu šteta ali će one sigurno iznositi više desetina milijuna kuna.

Najavivši vladinu hitnu pomoć za ublažavanje posljedica prije nego se krene u temeljito saniranje šteta Medved je poručio: "Vlada će u svim aspektima i kroz sve oblike potpore pružiti pomoć u saniranju posljedica od nevremena. Već na slijedećoj sjednici bit će donesena odluka o konkretnoj pomoći". Također je zahvalio svim javnim službama koje su odmah nakon nevremena oko 17 sati jučer krenule u sanaciju.

Medved je u Požegu došao u pratnji ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ministra rada i mirovinskoga sustava Josipa Aladrovića i ravnatelja Civilne zaštite Damira Truta.

Ministrica Vučković posebno je istaknula problem šteta nastalih u poljoprivredi čije će posljedice pojedina gospodarstva osjećati još godinama.

Podsjetila je da su na pojedinim poljoprivrednim gospodarstvima štete 100 posto. "To dodatno unosi nemir među naše poljoprivredne proizvođače. Pored redovnih mjera vlada i ministarstvo će pronaći dodatne mehanizme potpore, jer dok sve redovne mjere profunkcioniraju oni trebaju od nečega živjeti i dodatni dokaz da nisu prepušteni sami sebi", rekla je Vučković.

Novinari su ministre pitali o mogućoj povezanosti razmjera šteta s nefunkcioniranjem protugradne obrane, a Medved je rekao kako se tu prije svega radilo o prirodnoj katastrofi te da o tome mogu govoriti stručnjaci ali i da je ovakve razmjere nevremena vrlo teško prevenirati.

Na pitanje o padu informatičkog sustava Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ministrica Vučković je odgovorila da sustav ponovno radi te da nijedan podatak nije izgubljen. O eventualnoj odgovornosti, kaže, treba pričekati kraj istrage.

Područje Požeško-slavonske županije u subotu bi prema najavama trebao posjetiti i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. (Hina)

Više od 500 poziva prema 112: Tuča je bila veličine jaja

Civilna zaštita izvijestila je kako su županijski centri 112 Požega i Osijek zaprimili u petak u vremenu od 16.20 do 22 sata više od 500 poziva te zabilježili 132 događaja vezana za olujno nevrijeme.

Osim grada Požege i naselja Treštanovci, najviše štete nastalo je u naseljima Vidovci i Dervišaga, a zahvaćena su i područja gradova Pleternice i Kutjeva te općina Jakšić i Kaptol.

Od siline tuče koja je ponegdje bila i veličine jajeta, potpomognuta snažnim vjetrom, razbijena su mnoga prozorska stakla na kućama i stanovima, oštećeni su brojni krovovi i fasade obiteljskih kuća i stambenih zgrada, oštećen je veliki broj vozila te su srušena mnoga stabla. Nastale su i velike štete na poljoprivrednim površinama.

Vatrogasne postrojbe odradile su više desetaka raznih intervencija na otklanjanju posljedica nevremena, a aktivnosti na otklanjanju štete nastavit će se i tijekom današnjeg dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 04:44