DIVLJALE I PIJAVICE

Olujno nevrijeme zahvatilo obalu, za vikend stiže temperaturni šok, u gorju moguć i snijeg!

Vikend će obilježiti značajno niže temperature zraka u odnosu na protekle dane
Munje iznad makarskog primorja i pijavica pokraj Pule
 Ivo Ravlić/Cropix/Sendi Smoljo/Istramet

U utorak kasno poslijepodne olujno nevrijeme zahvatio je dijelove Dalmacije. Vrlo obilna kiša pala je u zadarskom arhipelagu, na Dugom otoku i susjednim otocima, a Crometeo javlja da je mjestimice bilo i bujica, piše Dalmacija danas.

Obilnu kišu na Dugom otoku zabilježili su i podaci mreže postaja Pljusak.com. Na tri tamošnje postaje palo je najviše kiše u Hrvatskoj - od 40 do čak 60 litara po kvadratnom metru.

Na jugu Hrvatske u ranim večernjim satima olujni kumulonimbus razvio se iznad Pelješca donoseći dijelovima poluotoka snažno grmljavinsko nevrijeme. Procjenjuje se da vrh oblaka bio viši od 8 kilometara, a vidio se čak iz Splita.

Olujno nevrijeme zahvatilo je i dijelove Istre, pa tako Istramet donosi fotografije na kojima se vidi kako se na moru pokraj Pule razvila i pijavica.

Kako piše Istramet, nestabilno vrijeme nastavit će se i idućih dana. Tako nas glavnina oborina očekuje nas u petak, a puno bolje neće biti ni za vrijeme vikenda kada slijedi izražen pad temperature zraka.

U subotu nam, naime, stiže izražena hladna fronta sa sjevera Europe zbog čega će se temperature zraka u kratkom roku sniziti i do 10 stupnjeva ispod prosječnih za ovo doba godine.

image
Nevrijeme iznad makarskog primorja
Ivo Ravlic/Cropix

Zapuhat će umjeren i jak sjeverozapadnjak i bura koja će doprinositi osjećaju osjetno hladnijeg vremena. Vikend će tako obilježiti značajno niže temperature zraka u odnosu na protekle dane, što će za mnoge biti pravi “temperaturni šok”, jer će trebati deblja odjeća, posebice na kontinentu.

image
Nevrijeme iznad makarskog primorja
Ivo Ravlic/Cropix

Zahladnjenje će još izraženije biti u gorju, naročito u najvišim predjelima gdje bi prema trenutnim prognostičkim modelima početkom novog tjedna mogao čak i padati snijeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 17:57