NA ZAHTJEV INICIJATIVE

OMEJEC 'Ustavni sud vrlo skoro o zahtjevu za privremenom mjerom zabrane monetizacije'

 Tomislav Kristo / CROPIX

ZAGREB - Ustavni sud vrlo brzo će raspraviti zahtjev inicijative "Ne damo naše autoceste" za izricanjem privremene mjere zabrane koncesioniranja autocesta i utvrditi je li uopće nadležan za takvu odluku, izjavila je u petak predsjednica tog suda Jasna Omejec.

"Ustavni sud se prvi put susreće s ovakvom vrstom inicijative, za izricanjem privremene mjere. (...) Ovdje Ustavni sud mora provesti raspravu i donijeti odluku je li uopće nadležan za takvu vrstu privremenih mjera", rekla je Omejec u emisiji HTV-a "Javna stvar".

Dodaje da su privremene mjere "po svojoj prirodi hitne" što znači, dodala je, da će Ustavni sud o tom podnesku raspravljati "vrlo brzo i vrlo konkretno".

Upitana kakav je status samog predmeta, odnosno referenduma protiv monetizacije autocesta, Omejec odgovara da on, kao ni referendum o 'outsourcingu' nisu došli pred Ustavni sud.

"Mislim da ste u ovom trenutku još uvijek na pogrešnoj adresi, jer što se tiče samog referenduma, to još ni na koji način nije dotaklo Ustavni sud, kao ni referendum o 'outsourcinugu'. Ni taj još nije došao do Ustavnoga suda", rekla je.

Pojasnila je i da predsjednik Republike ne može samostalno raspisivati referendum podsjetivši da on, prema Ustavu, referendum može raspisati na prijedlog Vlade i uz supotpis premijera.

"On nema samostalnu mogućnost raspisivanja referenduma, kao predsjednik Republike. Mora imati prijedlog Vlade i supotpis premijera", kazala je.

Hrvatska gubi veliki broj predmeta na Europskom sudu za ljudska prava na Strasbourgu, a Omejec kaže kako su razlog uglavnom procesni razlozi.

Budući da pred kraj iduće godine, odnosno uoči parlamentarnih izbora, za sedam sudaca Ustavnoga suda prestaje mandat, a da je za njihovo imenovanje potrebna dvotrećinska većina u Saboru, Omejec je poručila kako vjeruje u "mudrost Sabora" te da će suci biti pravodobno izabrani.

"Moja poruka bi glasila - doista vjerujem u mudrost Sabora, najvišeg predstavničkog tijela, da će shvatiti ozbiljnost situacije i da će novi sastav ustavnih sudaca biti izabran pravodobno i biti kvalitetan", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:22