NOVI SOJ KORONE

Omikron je, čini se, detektiran i u Hrvatskoj. Što sad? Epidemiologinja nam je sve objasnila

Kad se pojavi novi soj covida-19 vrijede uvijek ista epidemiološka pravila, kaže dr. Tatjana Nemeth Blažić
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

U Hrvatskoj je kod jednog pacijenta utvrđena sumnja se na prisustvo nove omikron varijante covida-19, doznao je Jutarnji u petak navečer.

Prema informacijama kojima raspolažemo, sumnjivi uzorak uzet je u jednoj zagrebačkoj privatnoj klinici od jednog stranog radnika koji je u Zagrebu bio na stručnom skupu, a prije toga je boravio u Južnoj Africi. Budući da je nalaz PCR-a bio neobičan, klinika je poslala uzorak na daljnju analizu, čiji preliminarni rezultati ukazuju da se radi o omikronu.

- Kad se pojavi novi soj covida-19 vrijede uvijek ista epidemiološka pravila. To znači veći oprez na granicama pa i u slučaju omikrona već je počela kontrola putnika koji dolaze iz Južne Afrike - Bocvane, Kraljevine Eswatini, Lesota, Namibije, Zimbabvea, Hong Konga i Republike Mozambik. Posebno su organizirane epidemiološke službe u zrakoplovnim lukama. No, kad se registrira putnik koji dolazi iz zemalja koje su na popisu slijedi procedura po kojoj putnik, iako je cijepljen, mora imati PCR test bez kojeg ne može ući u zemlju - objašnjava dr. Tatjana Nemeth Blažić, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dodaje da putnik potom mora u 14-dnevnu karantenu, a nakon isteka toga roka opet mora raditi PCR test.

- Zapravo svaki put kad se pojavi neki novi soj procedura je ista, odnosno utvrđuje se sekvenciranjem koliko je među testiranim uzorcima bilo nove varijante virusa. Tako se može utvrditi i njegova rasprostranjenost. Naime, ne može se svaki uzorak sekvencirati jer to je procedura koja traje i do 14 dana, ali kad se, kao kod delte, pokaže da je gotovo svaki uzorak novi soj, to znači da je novi 'pregazio' stari. Dogodilo se to i s britanskim sojem, a potom i s deltom - tumači dr. Nemeth Blažić.

Također se pokušava naći što više kontakata oboljelih kako bi se izolirali i tako usporilo širenje novog soja virusa barem dok se ne upoznaju njegove glavne karakteristike i prilagode epidemiološke mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:12