TKO JE NULTI PACIJENT

Omikron skup u Hrvatskoj: Četiri potvrđena slučaja, samo jedna osoba bila u JAR-u, a ona je - negativna

Od trojice Hrvata koji su pozitivni dvojica nisu putovala izvan zemlje, a treći je ipak bio izvan granica
 Boris Kovačev/Cropix

Epidemiolozi još nisu ustanovili tko je nulti slučaj soja omikron u Hrvatskoj, a kako vrijeme odmiče, sve je izglednije da se taj podatak neće ni saznati. U ovom trenutku tri su detektirana slučaja novog soja u državi, od kojih je jedan potvrđen sekvencioniranjem, a dva su visokosuspektna.

- S obzirom na to da je riječ o osobama koje su prisustvovala istom događaju, možemo zaključiti da su sva trojica zaražena omikronom. U međuvremenu je još jedan sudionik, stranac, dobio pozitivan nalaz, tako da možemo govoriti o četiri slučaja s tog skupa - govori dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a. Iako se prošlog petka, kada je postavljena sumnja na omikron, medijskim prostorom širila informacija da je zarazu donio stranac, koji je prethodno boravio u Južnoafričkoj Republici, ta se informacija nije pokazala točnom. Istina je da je tamo sudjelovao i čovjek koji je boravio u JAR-u, ali on je bio negativan na PCR testu na ulasku u zemlju i na dan kada je odlazio.

Od trojice Hrvata koji su pozitivni dvojica nisu putovala izvan zemlje, a treći je ipak bio izvan granica.

- Teško je reći tko je prvi zaraženi. Na poslovnom okupljanju tog četvrtka i petka bilo je dvadesetak ljudi, među kojima su bili i stranci. Mi ne znamo za strane državljane gdje su prethodno bili, tako da takav odgovor ne možemo dati - kaže Kaić.

Što se simptoma tiče, Kaić navodi da su kod dvojice slični gripi, glavobolja i umor, s time da nemaju visoku temperaturu, odnosno jedan je nije niti imao.

- Treća osoba je asimptomatska, a da je pozitivna saznala je zbog PCR testa - pojašnjava Kaić. Valjda napomenuti i da je HZJZ donio odluku da svi kontakti osoba koje su zaražene omikron varijantom koronavirusa zasad idu u samoizolaciju u trajanju od 14 dana (inače samoizolacija traje 10 dana), te da se odnosi na sve - bilo da je osoba preboljela ili da je cijepljena.

Naime, svi oboljeli bili su cijepljeni, dvojica dvjema dozama, a jedna je osoba cijepljena jednom dozom, ali također potpuno cijepljena jer je u pitanju Janssen. Ipak, nitko od njih nije dobio booster dozu.

- Vezano za pozitivne u samoizolaciji je šest osoba koje su bliski kućni kontakti oboljelih - govori Kaić i dodaje da je u samoizolaciji i oko 20 osoba koji su bili na samom događaju.

Na pitanje zašto je samoizolacija produljena na 14 dana iako trenutne informacije govore da kliničke slike nisu ozbiljne, Kaić odgovara: To još ne znamo.

- Riječ je o mjerama predostrožnosti. Tako je bilo i s prethodnim varijantama. Sve informacije koje sad imamo su nedovoljne. Ne znamo kolikom se brzinom virus zbilja širi, nije poznato u kojoj mjeri zaobilazi imunitet stečen preboljenje i cijepljenjem i ne možemo još uvijek tvrditi da su kliničke slike blage. Jednostavno je premalo oboljelih i premalo dokaza - zaključuje Kaić i dodaje da će se samoizolacija skratiti ako podaci pokažu da se ljudi ne zaražavaju nakon desetog dana.

Što se tiče trenutno zaraženih omikronom, oni su prije desetak dana, u četvrtak i petak bili na okupljanju, a simptome su razvili u nedjelju, da bi se sumnja na omikron postavila narednog petka. - Zasad nemamo novih sumnji na omikron, a pogotovo ne izvan ovog događaja na kojem je i otkriven - navodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:14