NAKON ANALIZE NA RUĐERU

Omikron službeno u Hrvatskoj: Novi soj potvrđen kod pacijenta koji je bio u kontaktu sa zaraženom osobom u JAR-u

O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka i njihova službena potvrda
 Robert Fajt/Cropix

Novootkrivena varijanta koronavirusa, koju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nazvala omikron, i službeno je evidentirana u Hrvatskoj.

Ovu informaciju, o kojoj je u petak prvi izvijestio Jutarnji list, u subotu su potvrdili na Institutu Ruđer Bošković, o čemu su se oglasili i kratkim priopćenjem koje donosimo u nastavku.

- Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante omikron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. prosinca 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja.

Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južnoafričke Republike. Njezinom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka.

RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 omikron.

O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima, navodi se u priopćenju s Instituta Ruđer Bošković.

U međuvremenu je epidemiologinja Goranka Petrović iz HZJZ-a za HRT rekla da su jutros zaprimljeni uzorci dvoje oboljelih kod kojih se sumnja u zarazu omikron varijantom koronavirusa.

- Upravo smo dobili rezultate, te je potvrđena visoka sumnja na omikron-varijantu, što znači da se treba sekvencirati i ti nalazi bi trebali biti gotovi u ponedjeljak, poručila je Petrović.

Kontakti tih oboljelih osoba moraju ići u karantenu u trajanju od četrnaest dana i zadnji dan karantene trebaju se testirati, dodala je epidemiologinja.

Petrović je naglasila kako se radi se o hrvatskim građanima, koji nisu boravili u Južnoj Africi, a bili su na sastanku gdje je bilo i inozemnih gostiju.

- Znači, to su osobe koje su bile u Hrvatskoj, poručila je.

Istaknula je kako ovo nije nikakvo iznenađenje s obzirom ma situaciju u svijetu, nego je to i očekivano. Petrović je ponovila kako se svi građani trebaju pridržavati propisanih epidemioloških mjera, te je pozvala na cijepljenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2022 18:19