KORONA - PETI VAL

Omikron u Hrvatskoj: sve veći problem postaju izolacije medicinskih sestara

U Zagrebu je trenutno "izvan stroja" oko 200 medicinskih sestara, a prije četiri dana u KBC-u Split u izolaciji su bile čak 72 sestre
 Jure Mišković/Cropix

Prognoze? Ma ne, u to se već dulje ni jedan stručnjak, od epidemiologa do infektologa, ne želi upuštati kad je riječ o koronavirusu. Naime, činjenica da su se četvrti i pet val pandemije preklopili razlog je što predaha nema i tek je malo manji pritisak na bolnice u odnosu na broj zaraženih nego tijekom četvrtog vala kad je prevladavao delta soj. No, brojke su neumoljive pa tako od kraja prošlog tjedna broj pacijenata u bolnicama ponovo raste.

Prošle je subote bilo 1688 hospitaliziranih, a u utorak 1800. S obzirom na to da broj novozaraženih ne pada ovih dana već prelazi 13.000 kad se zbroje PCR i BAT testovi, liječnici nisu optimisti. Doda li se tome podatak da ni cijepljenje prvom dozom nije obećavajuće, u Hrvatskoj bi korona još neko vrijeme mogla biti razlog povećane smrtnosti, a samo je u utorak umrlo 55 osoba. Najgore je i dalje u splitskom KBC-u.

Sve mlađi pacijenti

- Trenutačno imamo 224 pacijenata oboljelih od covida, a na respiratoru dosad najviše - čak 42. Da, situacija je teška, ali pokušavamo pomoći najbolje što možemo svima koji tu našu pomoć trebaju - kaže prof. dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split. - Baš se jučer na sastanku bolničkog kriznog stožera - dodao je - dogovorilo da se u slučaju uzlaznog trenda broja pacijenata na Križinama oslobodi još jedan kat. Naglašava da su trenutačni pacijenti u prosjeku osam godina mlađi nego što su bili oni u drugom i trećem valu korone. Uz velik broj pacijenata, KBC-u Split problem su i izolacije, osobito medicinskih sestara.

- Pik nam je bio prije četiri dana kad su čak 72 medicinske sestre bile u izolaciji - kaže glavna sestra splitskog KBC-a Ivanka Ercegović.

Da korona ne popušta, potvrđuje nam i prof. dr. Gordana Pavliša, voditeljica covid-odjela KBC-a Zagreb.

- Imamo trenutačno 181 bolesnika od kojih je 23 u jedinici intenzivne skrbi. Na žalost, svakodnevno primimo između 14 i dvadesetak novih pacijenata. Kao i u drugim ustanovama, sve je veći problem samoizolacija ili izolacija medicinskih sestara. U ovom trenutku njih oko 200 je "izvan stroja". No, nekako se snalazimo preraspodjelom djelatnika i tako se pokrivamo, a sve da ne pati ostali dio bolničkog rada - kaže prof. dr. Pavliša.

Bez raspada sustava

U KBC-u Rijeka situacija je, kaže ravnatelj prof. dr. Alen Ružić, stabilna. - Što se tiče bolovanja, i mi imamo problema s izolacijama djelatnika. Trenutačno je na bolovanju 115 djelatnika od kojih je jedna trećina medicinskih sestara - kaže prof. dr. Ružić. Barem još dva tjedna, kažu stručnjaci, ne bi trebalo očekivati značajniji pad hospitalizacija. Nadaju se da će zahvaljujući činjenici da omikron izazva blaže simptome neće doći do "raspada sustava".

Novi popis stanovništva "donio" veći postotak cijepljenih građana

Novi popis stanovništva, koji je pokazao bitno smanjen broj građana Hrvatske, ima i nešto pozitivno jer je prema novim brojevima više cijepljenih. Istina, riječ je o skromnih dva posto, koji ne utječu uvelike na opću cijepljenost te smo i dalje daleko čak i od procjena Vlade o cijepljenosti do lipnja 2021. Naime, do računanja s novim brojevima, ukupno cijepljenih građana prvom dozom bilo je 56,1, a sada ih je 58,6 posto.

Ukupno cijepljenih dvjema dozama bilo je 48,95, sada je 50,6 posto. Cijepljenje dvjema dozama, odnosno jednom Janssen (što se smatra završenim cijepljenjem, bez obzira na važnost boostera) bilo je na 53,69, a sada je na 56,2 posto. Što se boostera tiče, prema novim podacima smo na 17,78, što je opet za oko dva posto više nego prema prethodnim izračunima. Ipak, osim što brojevi idu na ruku cijepljenosti društva, negativno je za računanje 14 i 7-dnevnih incidencija oboljelih, kao i za smrtnost na sto tisuća stanovnika.

Tako je smrtnost veća nego što se mislilo za 4,3 posto, odnosno sa 6,53 na 100 tisuća stanovnika, poraslo je na 6,81. (I. Krnić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:28